Читај ми!

Peticija protiv Prostornog plana u Loznici, uprava tvrdi da dokument nema veze sa "Rio Tintom"

Deo meštana Gornjih Nedeljica, okupljenih oko udruženja "Ne damo Jadar", na nekoliko mesta u Loznici, prikupljaju potpise protiv nedavno usvojenog Prostornog plana grada. Da podsetimo, oni se protive najavljenoj izgradnji rudnika litijuma u tom kraju. Nadležni u Loznici tvrde da taj dokument nije u vezi sa eksploatacijom litijuma.

I dok je više od 50 domaćinstava u dolini Jadra dobrovoljno iseljeno zbog najavljene izgradnje rudnika, deo onih koji su ostali, i dalje se, kažu, bore da eksploatacije litijuma ne dođe.

Od gradske skupštine zahtevaju vanrednu sednicu na kojoj bi se ponovo razmatrao Prostorni plan grada.

"To je bukvalno ulazak na mala vrata Rio Tinta u Nedeljice i u sva ostala sela koja su ugrožena u lozničkoj opštini, gde je tu oko 14 sela, koja bukvalno više niko ne može dobiti građevinsku dozvolu za kuću, za objekte, znači oni će biti pod urgencijom države, a ne lokala", smatra Zlatko Kokanović iz Gornjih Nedeljica.

Meštanima su se priključili i ekološki aktivisti iz cele Srbije, koji tvrde da će štetni efekti rudnika biti vidljivi i nizvodno od Jadra i Drine.

"O tom projektu smo čuli praktično sve, struka je rekla svoje, nauka je rekla svoje, građani koji treba da se pitaju, to su meštani koji su najugroženiji, su rekli svoje, ako se ne bude slušala struka, pozvaćemo celu Srbiju na mobilizaciju", navodi Aleksandar Jovanović, ekološki aktivista.

Nadležni u gradu kažu da se Prostorni plan Loznice ne bavi rudnikom i da je ta lokacija, kao područje posebne namene, uređena republičkim aktima.

"Kada je u pitanju područje posebne namene, isto područje nije predmet Prostornog plana grada Loznice već je predmet Prostornog plana područja posebne namene koji je je utvrđen uredbom Vlade Republike Srbije. Dakle, ne stoje navodi organizatora, potpisnika peticije, da se Prostornim planom grada Loznice uvodi na takozvana mala vrata rudnik litijuma", kaže Vladimir Radojčić, načelnik gradske uprave u Loznici.

I dok deo javnosti protestuje, kompanija "Rio Tinto" spremna je da za projekat Jadar izdvoji 2,4 milijarde dolara. Do izgradnje rudnika, tvrde, neće doći dok im država ne izda sve neophodne dozvole i dok ne bude gotova izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu."

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво