Читај ми!

Pitajte javne beležnike o overi ugovora i dokumenata, danas i preko Vajbera dostupni građanima

Danas je Evropski dan pravde i otvoreni dan svih notara Evropske unije. Preko tri posebne linije na aplikaciji Vajber, od 11 do 14 časova, građani mogu da pitaju javne beležnike kako da ostvare svoja prava. Srbislav Cvejić, predsednik Komore javnih beležnika, za RTS kaže da će građani moći da postavljaju pitanja o različitim vrstama ugovara koje ovaravaju.

Srbislav Cvejić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da javno-beležnička komora prvi put ove godine obeležava Evropski dan pravde, na inicijativu Ministarstva pravda.

Građani, tim povodom, mogu uživo da postave pitanje telefonom preko Vajber aplikacije. Telefoni su otvoreni tri sata: od 11 do 14 časova. Ovo su brojevi telefona 065/415 88 24, 065/415 88 25, 065/415 88 26.

"Trudićemo se da im što više objasnimo pitanja koja se tiču naše nadležnosti. U svim drugim slučajevima uputićemo ih. Mi to, inače, svakodnevno radimo sa građanima prilikom naših redovnih poslova. Uvek se jave građani kojima su potrebni saveti", kaže Cvejić.

Na pitanje kako da se građani obrate javnim beležnicima i ostalim danima, Cvejić kaže da mogu da se jave svakoj beležničkoj kancelariji u okviru poslova koje obavljaju.

"Građani će danas moći da pitaju o raznim vrstama ugovora koje mi overavamo u javno-beležničkim kancelarijama. To su, pre svega, ugovori o nepokretnosti, ugovor o poklonu, doživotnom izdržavanju. Javni beležnici sastavljaju i testament, ostavinski postupak", objašnjava Cvejić.

Dodaje da građani treba da budu upoznati sa činjenicom da su javni beležnici ovlašćeni da sačine poravnanje pre pokretanje sudskog postupka. "Time čine uštedu i sebi i na taj način rasterećuju rad pravosuđa, što je jedna od osnovnih funkcija javnog beležništva da rasteriti pravosuđe", izjavio je gost Jutarnjeg programa.

"Pitanja o legalizaciji najbolnija" 

Najbolnije pitanje za građane, kaže, je legalizacija. "Svakodnevno se susrećemo sa tim pitanjima kada će biti legalizacija, da li će koštati. Dobar deo nepokretnosti nalazi se u zoni gde je zabranjena overa. Ne overavamo ugovore o prometu nepokretnosti za objekte koji su izgrađeni nakon 27. novembra 2015. godine", kaže Cvejić.

Dodaje da je u Srbiji predviđeno 370 javno-beležničkih mesta, te da je od toga popunjeno 224. "Nisu popunjena beležnička mesta u opštini Sjenica, Tutin, Majdanpek i Knjaževac. Na tim mestima građani mogu da se obrate sudu", objašnjava Cvejić.

O digitalizaciji arhive 

U toku je projekat na digitalizaciji celokupne arhive sa Poštom. "Pošta Srbije je uradila jedan projekat koji se zove e-notar, koji predviđa da celokupnu arhivu koju do sada imamo digitalizujemo. Isprave koje budemo u buduće stvarali, mi ćemo skenirati i digitalizovati. To je vrlo značajno jer će građani moći da u roku od nekoliko sekundi da dobiju traženi podatak koji se nalazi kod javnog beležnika", ističe Cvejić.

Evropski dan pravde svake godine obeležava se 25. oktobra, sa ciljem da se pravda približi građanima. "Ovaj cilj treba da se razume na način da građanin treba da bude dobro informisan kome i gde da se obrati i da mu se objasni da na najlakši, najefikasniji i najjeftiniji način, uz uštedu vremena, ostvari svoja prava, koja država treba da mu garantuje", zaključuje Srbislav Cvejić, predsednik Komore javnih beležnika.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво