Читај ми!

Protest meštana sela od Preljine do Kraljeva, nezadovoljni oduzimanjem plodne zemlje

Zbog izgradnje auto-puta Preljina–Pojate na deonici od Kraljeva do Čačka, kao i nove aerodromske piste u Lađevcima, meštani više sela nezadovoljni oduzimanjem plodne zemlje za izgradnju deponija i pozajmišta organizovali su protest u Mrčajevcima.

Pozajmišta sa kojih će se vaditi šljunak i deponije materijala za izgradnju puteva meštani sela sa leve strane Zapadne Morave ističu planirana su na plodnim oranicama, od kojih mnoge porodice žive.

"Faktički ja ću ostati od svoje zemlje na hektar i po koje ne mogu da opstanem da funkcionišem, jer ja se bavim proizvodnjom, mlečno govedarstvo, imam krave. Supruga i ja nigde ne radimo i samo se bavimo proizvodnjom mleka", kaže Radisav Obradović iz Lađevaca.

Njihove njive našle su se na trasi Moravskog koridora, ali su nezadovoljni cenom za eksproprijaciju zemljišta već u sudskom postupku. A problemi se nagomilavaju.

"Ja dogodine niti imam zemlju niti je isplaćeno to, a više u posed ne mogu da uđem i to je problem, a osnovno zanimanje mi je poljoprivreda. Niko ne pita, plaćam penziono, socijalno, niko ne pita sutradan od čega će to da se plaća", ističe Žiko Milovanović iz Lađevaca.

Protest meštana više sela od Preljine do Kraljeva podržala su i druga ekološka udruženja, pa će kako su najavili zajedno Vladi Republike Srbije uputiti zahteve.

"Odnosi se na hitnu isplatu ekspropisanih površina, na isplatu useva koji su uništeni ulaskom ivođača radova na parcele, neke koje su oduzete, neke koje nisu oduzete, na hitnu obustavu aktivnosti oko priširenja civilnog aerodrome i međunarodnog aerodroma u Lađevcima", navodi Bratislav Simović, organizator protesta.

U gradskoj upravi u Čačku kažu su u saradnji sa koridorima uspeli da promene lokacije za odlaganje materijala.

"Da se 120 hektara planiranog zemljišta za odlagališta izmesti u devastirani pojas između starog i novog korita reke Morave, na toj površini će to biti 80 hektara. Dakle, 120 hektara plodnog zemljišta je sačuvano ako se to tako može reći, dakle u sudskim postupcima će građani dokazivati da li to zemljište vredi više i onda će im ta naknada biti isplaćena", objašnjava Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

U čačanskoj lokalnoj samoupravi ističu i da je mali broj građana bio zainteresovan za zamenu zemljišta za adekvatnu površinu koja je u državnoj svojini.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво