Читај ми!

Kusturici gran pri Interfera, nagrađene i dve reportaže Radio Beograda 2

Međunarodni festival medijske reportaže Interfer Zlatna NIKA, dvadeset šesti put je dodelio gran pri i priznanja u pet kategorija.

U okviru takmičarskih kategorija televizijske, novinske, radijske, foto i društveno odgovorne reportaže, na adresu festivala Interfer Zlatna Nika stiglo je preko 200 radova iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Holandije, Italije, Švedske, Sirije, Libana i mnogih drugih zemalja.

Dobitnik gran prija ovogodišnjeg Interfera i najvišeg priznanja, statue Zlatne Nike, za 2021. godinu je reditelj Emir Kusturica, za reportažu "Seks, sport i vjera u vječnu sadašnjost", u produkciji redakcije Sputnjik.

"Nagrađena reportaža je fascinantno autorsko delo koje prikazuje svu lepotu ovog novinarskog žanra. Ona prikazuje život i svet koji živimo u raznim bojama ironije, sarkazma, kad je potrebno i cinizma. Video-zapis, koji pokazuje koliko su bliske kategorije vrhunska umetnost i novinarstvo, vrhunski film i reportaža", navedeno je u obrazloženju žirija.

Emir Kusturica se, sprečen da prisustvuje, obratio okupljenima uključenjem u program.

"Posle svih radova u sferi filma, televizije i videa, mislim da je došlo vreme da se radujemo i ovoj vrsti gran prija, koji sam dobio zahvaljujući Sputnjiku i ljudima koji su obezbedili tu vrstu slobode da čovek može da radi šta hoće", izjavio je Emir Kusturica.

U kategoriji radio-reportaža prvu i treću nagradu dobili su novinari Radio Beograda 2 – Rajko Milošević za reportažu "Laza Šećer", o najpoznatijem stanaru Kuće Jevrema Grujića i vlasniku prve diskoteke u Beogradu, i Arijana Handan za rad "I pomislim da živ izađem odavde" o rudaru rudnika Lubnica kod Zaječara.

Druga nagrada pripala je novinarki Radio-televizije Vojvodine Aleksandri Bučko za reportažu "Protestni hor". 

Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda ističe da se redakcija oseća počastvovano što je ove godine osvojili prvu i treću nagradu na ovom festivalu.

"To je, pre svega, zasluga autora nagrađenih reportaža, ali i cele redakcije Radio Beograda 2, na kojem svakog radnog dana u 17 časova emitujemo dokumentarnu reportažu. Naši novinari sa velikom ljubavlju neguju najveće vrednosti ovog žanra i veoma se radujemo kad neko to prepozna i nagradi", istakao je Kanjevac, nakon uručenja nagrada. 

Za televizijsku reportažu prvu nagradu zaslužila je Vanja Mijalkov sa TV Pirot za "Mumulj – rađanje umetnosti", u kategoriji novinska reportaža Branko M. Žujović sa portala suboticke.rs za "Dugo putovanje u kovid", dok je najbolja foto-reportaža "Pir Šalijar" Konstantina Novakovića.

Prema odluci žirija, najbolja društveno odgovorna reportaža "Ožiljci" delo je Ane Rajković sa Prve televizije.

Dobitnik Zlatne Nike za životno delo i doprinos reportaži je novinar, književnik i pesnik Pero Zubac.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво