Читај ми!

Prevrtljivo jesenje vreme – saveti Gorske službe o hajkingu i planinarenju

Ni više leto, ni već zima, ali planine su popularne i ovih dana. Ono što može da pokvari uživanje u prirodi su magla, kiša i klizave staze. Aleksa Dragojlović iz Gorske službe spasavanja kaže za RTS da je za planinarenje veoma važna priprema, kao i oprema koja se nosi.

Aleksa Dragojlović kaže da na planinama ima sve više magle koja se vrlo brzo spušta i da vremenske prilike sada mogu da se menjaju iz časa u čas, tako da je veoma bitno da detaljno pogledamo prognozu i raspitamo se pre nego što krenemo u planinu.

"Može biti i klizavo, pa treba ići u adekvatnoj obući, u nekim dubokim čizmama, da se ne kreće kao leti i da se ponese dovoljno odeće. Telo se brže hladi i moramo da se pripremimo za odlazak u planinu, jer je jesen i dolazi zima", navodi Dragojlović.

Ističe da bi, pre svega, trebalo poneti izotermalni prekrivač koji zadržava toplotu.

"To je, po mom mišljenju, najosnovnije što planinar treba da ponese. Treba poneti dosta hrane, vode, presvlaku, sve zavisi od toga na koliko sati ili dana se ide. Treba ići u grupi, ne sam, kao što pravila nalažu, a mi smo tu za vas 24 sata dnevno", kaže Dragojlović.

Gorska služba spasavanja, dodaje, svakog vikenda organizuje vežbališta i akcije.

Planinari idu i na ferate (via ferata – gvozdeni put), što može biti veoma zahtevna i opasna vrsta aktivnosti u prirodi.

"Taj put ima čelične sajle, mostove. S jedne strane, ferata je mnogo lepa, ali i mnogo opasna. Nije za početnike i mora da se ima predznanje", ispričao je Dragojlović.

Gorska služba spasavanja se nalazi na svim planinama. 

"Bićemo na Zlatiboru, Divčibarama, Kopaoniku i Staroj planini non-stop. A u okviru opštih planinskih uslova podeljeni smo po stanicama i intervenišemo po pozivu", napominje Dragojlović.

Na Fruškoj gori su protekle nedelje imali intervenciju, a jedna osoba je preminula.

Za planinarenje, kaže, mora da bude dobra i psihička i fizička priprema.

"Moramo dobro da isplaniramo, da se pogleda prognoza, putevi kojima ćemo ići. Ima dosta aplikacija koje mogu ljudima da pokažu kakvi su to putevi. Ako ide manja grupa, obavezno se mora nekome javiti, da u slučaju da ne dođete nazad, da se pokrene akcija spasavanja. Trebalo bi obaviti i pregled kod lekara, i zbog sebe i zbog planinarenja", zaključuje Dragojlović.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво