Читај ми!

Mame preduzetnice traže jednaka prava i porodiljsko za tate

Predstavnice incijative "Mame su zakon" i Digitalne zajednice predale su Vladi Srbije predloge izmena seta zakona, kao i peticiju sa više od 41.000 potpisa "I preduzetnice su mame". Cilj je poboljšanje položaja porodilja i trudnica među preduzetnicama. Traže da i one imaju 100 odsto naknade tokom trudničkog bolovanja, da porodiljsko posle trećeg meseca može da koristi suprug i da i one mogu dve godine da odsustvuju s posla nakon trećeg deteta.

Preduzetnica Maša Đurić iz Inicijative "Mame su zakon" objašnjava za RTS da se ovom inicijativom traži izmena tri zakona, koji mame preduzetnice stavljaju u diskriminišući položaj.

Reč je o zakonu o zdravstvenom osiguranju, o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje i finansijskoj podršci porodica sa decom.

"Nas zakon vidi kao nezaposlene žene i postoji set posledica koje mi zbog toga osećamo. Ono što je mene kao buduću majku i preduzetnicu nateralo da se uključim u ovu inicijativu je trenutak kada sam shvatila da moj muž neće biti u mogućnosti da preuzme brigu o detetu nakon detetovog trećeg meseca. Ja kao preduzetnica želim da se vratim klijentima i poslu, a moj muž to pravo neće imati jer sam u očima zakona viđena kao nezaposlena žena", kaže Maša Đurić koja se bavi digitalnim marketingom.

Objašnjava i da ona, kao i ostale preduzetnice, mora da radi do poslednjeg dana trudnoće.

"U slučaju kada bih ja otišla na trudničko, kao što to mahom čine žene u Srbiji, ne bih dobila potpunu naknadu zarade već nekih 50 odsto. To su neke od stvari koje bismo voleli da se promene", rekla je Maša i dodala da isti problem ima i njena prijateljica koja drži frizerski salon, a obolela je od koronavirusa, kao i sve druge preduzetnice koje očekuju bebu.

"Imam firmu i plaćam porez - definitivno sam mafija" 

Dodala je da i žene koje su bolovanje započele kao preduzetnice, a nakon toga se zaposlile u nekoj drugoj firmi, imaju poteškoće da ostvare svoja prava. Kao primer navela je prijateljicu koja ima komplikacije kada treba da ode na bolovanje kada joj je dete bolesno.

"Ne mislim da je iko to uradio iz loše namere, da je želeo da naudi trudnicama, ali je urađeno bez dovoljno rasprave i istraživanja, sa željom da se reši ta 'trudnička mafija', za koju još ne znam šta znači. Dve i po godine već imam firmu i plaćam poreze, tako da - definitivno sam mafija", ističe Maša i naglašava da su ona i suprug u planiranje porodice ušli računajući na to da će i on preuzeti brigu o detetu.

Napominje i da sve žene mogu da odsustvuju dve godine sa posla kada rode treće i svako naredno dete, dok preduzetnice imaju pravo samo na godinu dana odsustva.

"Predstavnice dve organizacije, Mame su zakon i Digitalne zajednice, bile su na sastanku sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević, i koliko sam razumela, postoji dobra volja da se ti zakoni promene, s tim da postoji i budžet koji treba usaglasiti. Sad smo u oktobru, budžet bi trebalo da bude donet u decembru, zato treba da se uradi procena. Nadamo se da će se brzo uraditi procena koliko će to koštati nas par preduzetnica da podrže i da će onda moći da krenu promene zakona koje su nam neophodne", rekla je ova buduća mama koja je sada u sedmom mesecu trudnoće.

Poručuje da u ovom periodu treba da čita knjige o trudnoći, a ne zakone, te da je neophodna izmena zakona u što skorijem roku, jer mnoge žene, kako kaže, "cupkaju u mestu" - čekaju da se porode i da vide u kakvim će uslovima odgajati svoju decu.  

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара