Otvorena izložba "Srbija i Vatikan" u Rimu, Selaković: Važni odnosi sa Svetom stolicom

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković otvorio je na pontifikalnom Lateranskom univerzitetu u Rimu izložbu pod nazivom "Srbija i Vatikan 1878-1914".

Nikola Selaković je poručio da izložba svedoči o bogatoj stogodišnjoj istoriji diplomatskih odnosa Srbije i Svete stolice, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Istakao je da su temelji naših odnosa jaki, duboki i zasnovani na zajedničkim vrednostima i interesima.

Ministar je, obraćajući se prisutnima, rekao da je Srbija od početka svoje novovekovne državnosti nastojala da sa Svetom stolicom uspostavi efikasnu komunikaciju, kako bi se pitanje odnosa među hrišćanima u ovom delu sveta rešavalo na miran i, u skladu sa naprednim srpskim ustavotvornim rešenjima iz 19. veka, moderan način.

"Podsećam vas da su još od Sretenjskog ustava, građani Srbije rimokatoličke veroispovesti uživali puna verska prava i slobode", kazao je ministar.

Dodao je da srpski narod vekovima deli životni prostor sa drugim narodima i konfesijama, kao i da je taj prostor mnogo puta bio poprište sukoba koji su neretko imali i religioznu dimenziju.

"Saradnja sa Svetom Stolicom bila je od velike važnosti kako bi se otvorena pitanja među hrišćanima na ovim prostorima rešila na miran i hrišćanski način", ukazao je ministar. 

"Važna pozicija Svete stolice po pitanju KiM"  

Selaković je naveo da i danas Srbija i Sveta stolica razvijaju saradnju zasnovanu na razumevanju, posebno naglasivši da je za našu zemlju od velike važnosti pozicija Svete Stolice u pogledu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Boreći za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji, Srbija insistira na tome da je kulturno nasleđe u našoj južnoj pokrajini ne samo srpsko, već da je reč o nasleđu hrišćanske Evrope", rekao je ministar.

Istakao je da hrišćanski temelji Evrope ne mogu biti sačuvani bez minimuma svehrišćanskog jedinstva i kohezije.

Osim šefa srpske diplomatije, prisutnima su se obratili sekretar Svete stolice za odnose sa državama monsinjor Pol Ričard Galager, kao i ambasador Srbije pri Svetoj stolici Sima Avramović.

Izložbi su prisustvovali ambasadori brojnih zemalja akreditovani pri Svetoj Stolici i to iz: SAD, Rusije, Velike Britanije, Turske,  Španije, Grčke, Albanije, Bugarske, Severne Makedonije, BiH, Kube, Japana, Indonezije, Meksika, Paname, Angole, Češke, Slovačke, Crne Gore, Kameruna i Nikaragve i otpravnici poslova Hrvatske i Rumunije, zaključuje se u saopštenju.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво