Čitaj mi!

Vulin i Pinter: Zajedničke policijske patrole štite i Srbiju i Mađarsku

Na graničnom prelazu Horgoš-Reske, ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske Aleksandar Vulin i Šandor Pinter, istakli su da su zajedničke policijske srpsko-mađarske patrole, koje će od danas zajednički brinuti o bezbednosti granice Srbije i Mađarske, dokaz da su odnosi između naša dva naroda i država na najvišem istorijskom nivou. 

Ministar Vulin je istakao da za Srbiju nije prihvatljivo da bude parking za migrante i da su zajedničke patrole zaštita i Srbije i Mađarske i našeg načina života, dodaje se u saopštenju MUP-a.

Vulin je dodao da za migrantsku krizu nisu krive ni Srbija ni Mađarska, koje su dužne da se nose sa njenim posledicama, jer ona izaziva bezbednosne, socijalne i humanitarne probleme i naglasio da zajedničke patrole pomažu da se i srpska i mađarska granica bolje čuvaju. 

Migracije su, kako je naveo, realnost našeg sveta i našeg vremena, ali mi nećemo dozvoliti da se suština naše zemlje i naš način života na bilo koji način promeni. 

"Zato je saradnja  sa policijom Mađarske toliko važna. Jačanje mađarske granice je dobra vest i za Srbiju, zato što kada migranti znaju da je neka granica čvrsto posednuta i branjena oni ne dolaze", rekao je ministar Vulin.

Dodao je da je zahvalan Mađarskoj na zajedničkim patrolama koje već deluju na granici Srbije sa Severnom Makedonijom. 

Pinter: Zajedničke patrole da predstavljaju primer za budućnost svima ostalima

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Mađarske Pinter istakao je da je na sastanku sa kolegom Vulinom potvrđeno da je saradnja između Srbije i Mađarske na najvišem političkom nivou, uključujući i saradnju u oblasti unutrašnjih poslova. 

Naveo je da po pitanju ilegalnih migracija, Srbija i Mađarska imaju ista razmišljanja i da su rezultat toga zajedničke patrole na granicama Srbije i Mađarske i Srbije i Severne Makedonije koje treba da doprinesu da granice budu bolje čuvane, navodi se u saopštenju. 

"Cilj nam je da druge države budu deo te saradnje", rekao je Pinter i dodao da su države članice Evropske unije koje imaju kopnene granice uvidele da su stavovi Mađarske po pitanju zaštite granice dobro rešenje. 

"Želimo da zajedničke patrole predstavljaju primer za budućnost svima ostalima", rekao je ministar Pinter i dodao da je sa ministrom Vulinom razgovarao i o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj koronavirusom.