Читај ми!

Rekonstrukcija KCS u završnoj fazi, useljenje najavljeno za 1. decembar

Kraj radova na rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije očekuje se 1. decembra. Nisu rekonstruisane samo zgrade već će KCS dobiti i potpuno novu opremu uz 500 bolničkih kreveta i 30 operacionih sala. Uz to i problem parkiranja treba da bude rešen izgradnjom garaže.

Prva faza radova je završena, druga u toku. Zato će se u desno krilo objekta uskoro preseliti Urgentni centar, laboratorije, lekarske ordinacije i uneće se oko 300 bolničkih kreveta. I čekaonice će biti drugačije, kao dnevni boravak u kući, gde će pacijenti moći i kafu da popiju.

"Kao što vidite, klinika je pri kraju, sada se unose poslednji komadi nameštaja, dolaze sledeće nedelje već bolesnički kreveti i već se sve sprema za dolazak prvih pacijenata," navodi direktor sektora inženjeringa u "Delta inženjering" Zoran Čupić.

Pomoćnik ministra za izgradnju Kliničkih centara Milivoje Raković kaže da se KCS ništa ne razlikuje od njujorškog kliničkog centra.

"On je jednak njemu bukvalno. Sve ono tamo što se pruža ljudima i mi ćemo ovde našim građanima pružati," tvrdi Raković.

Rekonstruisani i dograđeni objekat prostire se na oko 130.000 kvadratnih metara. Viši spratovi su skoro gotovi, a najniži nivoi i prizemlje ostavljeni su za kraj. Tu se trenutno izvode grubi radovi.

Svaki sprat biće okrečen u drugu boju, a u zgradi će biti devet lifotva. Svako ko je bio u Kliničkom centru zna da je parking veliki problem. Zato se gradi garaža i trebalo bi da bude završena do 1. dcembra, tvrde sagovornici.

"Garaža se nalazi neposredno uz objekat, ona će imati 564 mesta. Uradićemo je isto kao i ovaj Urgentni centar, 1. decembra će već biti na usluzi građanima," navodi Raković.

Najmoderniji operacioni blok nalaziće se na drugom spratu. U prvoj fazi rekonstrukcije završeno je skoro 20 operacionih sala, od ukupno 36, koliko će ih biti.

"Objekat je bio izazovan jer je postojeći bio. Trebalo je iskordinisati instalacije koje su već postojale. Pacijenti neki su u početku bili ovde u drugom delu zgrade, a mi smo radili i radovi su trajali. To je bilo najzahtevnije uraditi da pacijenti ne osete to",  navodi Čupić.

Na gradilištu se nalazi više od 1.000 radnika. Rade u tri smene. Rekonstruisani Klinički centar imaće i renoviranu Poliklinku, 930 bolničkih kreveta i ukupno 200 kreveta u odeljenjima intenzivne nege.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво