Čitaj mi!

Niš, demineri čiste teren za gradnju 2.400 stanova za vojsku početkom godine

U niškom naselju Ardija uklanjaju se mine sa terena za izgradnju 2.400 stanova za pripadnike Vojske Srbije. Objekti će se graditi na nekadašnjem vojnom poligonu, koji se nalazio u samom centru Niša.

Šesnaest deminera iz firme "Milenijum", moraće da u naredne dve nedelje provere oko 80.000 kvadrata prostora. Naselje Ardija je u blizini vojnog aerodroma, pa se očekuje da tu bude kasetne municije. Zato se koriste i najsavremenije mašine.

"Nismo imali pronalske kasetnih bombi, do sada su radili na 50 centimetara dubine, nakon toga ćemo raditi na 3 i 6 metara dubine, tako da ćemo videti", kaže Bojan Glamočlija, direktor Centra za razminiranje.

Čišćenje od kasetnih bombi je preduslov za arheološka istraživanja, a zatim i izgradnju 2.400 stanova za pripadnike vojske.

Naselje Ardija spajaće dve velike niške opštine Crveni krst i Pantelej i dva velika bulevara. Od centra grada udaljeno je manje od tri kilometra.

"Oživećemo jedan deo grada, koji je sada van funkcije. U prvoj fazi će se graditi 2000 stanova i to će biti prilika da 2.000 porodica ostane da živi u Nišu, a sa druge strane imaćemo rasterećenje saobraćajnog kolapsa tokom dana u gradu", kaže Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša.

Stanovi za vojsku završavaju se i preko puta, u naselju "Stevan Sinđelić". I tu će demineri morati da urade još jednu kontrolu.

"Upravo zbog toga nas očekuje razminiranje 5.200 kvadrata, kada se uklone kranovi, pošto su objekti u završnoj fazi, tako da vrlo brzo možemo da očekujemo završetak 188 stanova na toj lokaciji", rekoa je Dušan Radivojević, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

U naselju Ardija stanovi će se graditi početkom naredne godine. Tu će biti izmeštena i najveća gradska pijaca, glavna autobuska stanica i izgrađen tržni centar.