Читај ми!

Medveđa pamti heroja Jablaničko-topličkog ustanka

Otkrivanjem spomen-ploče velikom heroju Jablaničko-topličkog ustanka Dimitriju Begoviću, u Medveđi je obeležen dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Spomen-ploču otkrili su Dragan Simeunović, potomak Dimitrija Begovića i komandant kopnene Vojske general Milosav Simović. Ovom junaku nedavno je postavljen i mural u centru Lebana.

Medveđa i Gornja Jablanica ne zaboravljaju svoje heroje. Jedan od najvećih je Dimitrije Begović junak Jablaničko-topličkog ustanka. Na dan oslobođenja, Medveđe u prvom svetskom ratu na vidkovcu slobode otkrivena je spomen-ploča, čoveku koji je za slobodu dao više od života jer je žrtvovao svoju porodicu.

"To je bila njegova porodica: žena i četvoro dece od kojih je najstarije imalo osam, a najmanje dve godine. Ubijte ih, kaže Dimitrije Begović, kao što ste ubili mnogo dece, tako ćete ubiti i moje jer ne možete mi oprostiti što se borim protiv vas. A što se tiče predaje, srpski oficir se nikada ne predaje. To je jedan etički momenat pred kojim bledi i Šekspiro Hamlet i njegovo biti ili ne biti", rekao je prof. dr Dragan Simeunović, potomak Dimitrija Begovića. 

Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa rekao je da "osim slavne prošlosti koju imamo, trudimo se da nam i budućnost bude takva".

"To ne možemo postići bez sećanja na naše junake", rekao je Arsić.

O Dimitriju Begoviću i herojima Jablaničko-topličkog ustanka, kao i o zverstvima koje su bugarski okupatori činili na ovom podrčju mlade generacije ne znaju mnogo. Zbog toga je važno što se obnavljaju i grade spomenici njima u čast. Na mestu pogibije vojvode Begovića na obroncima Radan planine biće izgrađen veliki spomen kompleks. 

"Da to bude čitavo spomen-obeležje koje bi bilo na nekoliko hektara na kojima bi se okupljalo mnogo ljudi", kakao je Dragan Radenović, vajar. 

Radovan Cvetković iz Udruženja "Samo sloga Srbija spašava" kaže da se u literaturi samo govori o Topličkom ustanku, a to nije samo Toplički, nego Jablaničko-toplički ustanak.

"Ponosni smo što možemo da kažemo da je Dimitrije Begović naš Jablanički heroj", kaže Cvetković.

Dimitrije Begović nema mnogo živih potomaka. Ali njegovi nasladnici su svi oni koji se sećaju njega i njegovih saboraca. Stanovnici Medveđe su potomci slavnih junaka koji neguju duh nepokora i ponosa. Jer samo ako pamtimo naše slavne pretke znaćemo kuda idemo i koji nam je cilj.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво