Čitaj mi!

Vesić: Otkazan Sajam knjiga u Beogradu

Beogradski Sajam knjiga, koji je trebalo da se održi od 24. do 31 oktobra, otkazan je, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je za Tanjug rekao da je Grad Beograd učinio sve da se Sajam knjiga održi, onako kako su održane sve druge manifestacije u prestonici Srbije, ali da na to nisu bile spremne izdavačke kuće, čiji su predstavnici članovi Upravnog odbora.

"Grad Beograd je učinio sve da se ovogodišnji Sajam knjiga održi, onako kako održane sve druge gradske manifestacije", rekao je Vesić za Tanjug.

On je dodao da je Grad Beograd bio spreman da obezbedi da posetioci moraju da budu vakcinisani ili da imaju negativan pi-si-ar test, kao i da omogući vakcinisanima da dobiju besplatnu ulaznicu za Sajam knjiga, a izdavačima je ponudio 50 odsto popusta za iznajmljivanje štandova, odnosno da subvencioniše 50 odsto njihovog zakupa.

"Na taj način smo hteli da pomognemo izdavačima da lakše učestvuju na Sajmu knjiga", rekao je Vesić.

On je podsetio da su tokom leta uključeni predstavnici tri izdavača u Upravni odbor Sajma knjiga.

"Zbog toga nas iznenadilo saopštenje izdavača, koji su sada članovi Upravnog odbora, a koji su unapred rekli da nisu spremni da učestvuju na Sajmu knjiga jer je to bila tema za sutrašnji Upravni odbor na kojem je, kao članovi Upravnog odbora trebalo da kažu taj svoj stav", naveo je Vesić.

On je dodao da ne može da razume zašto je saopštenje izdavača izdato unapred, ali da razume da neki izdavači neće moći da pokriju troškove, bez obzira na subvencije, jer će biti manje posetilaca na Sajmu.

"Žao mi je što se nije našlo dovoljno snage da se i ovaj sajam održi, kao što smo održali sve druge festivale", rekao je Vesić.

On je izrazio nadu da će se Sajam knjiga održati sledeće godine.