Čitaj mi!

I studenti koji nisu na Vojnoj akademiji mogu da rade u Vojsci – kako do stipendije i posla

I studenti koji nisu na Vojnoj akademiji mogu da rade u Vojsci. Otvoren je Konkurs za studentske stipendije koje dodeljuje Ministarstvo odbrane Republike Srbije. Pukovnik Bojan Pavković sa Vojnotehničkog instituta kaže za RTS da ove godine raspisuju konkurs za 27 mesta za Vojnotehnički institut za 19 studenata master akademskih studija – 16 mašinskih inženjera, tri hemijska inženjera, kao i za osam studenata osnovnih studija – treće i četvrte godine elektrotehničkog i računarskog inženjerstva.

Pukovnik Bojan Pavković sa Vojnotehničkog instituta kaže da je ovo već treća godina da Ministarstvo odbrane raspisuje konkurs za studentske stipnedije.

"Oni studenti koji su bili u prvom krugu stipendija već su počeli da rade u Vojnotehničkom institutu, ima ih devet i mi smo jako zadovoljni kako su se snašli. Mislim da su i oni jako zadovoljni celim tim iskustvom – stipendijama i poslom", dodaje Pavković.

Ministarstvo odbrane ove godine raspisuje konkurs za 27 mesta za Vojnotehnički institut, od toga 19 studenata master akademskih studija – 16 mašinskih inženjera, tri hemijska inženjera, kao i za osam studenata osnovnih studija – treće i četvrte godine elektrotehničkog i računarskog inženjerstva.

"Pored ovih 27 stipendija koje se dodeljuju za Vojnotehnički institut, jedna od njih je za TRZ Krgujevac, ima još 17 stipendija koje se dodeljuju za zaposlenje u okviru Vojske Srbije u mestima službovanja koje nije Beograd", rekao je Pavković i dodao da su sve te informacije dostupne na satu Ministarstva odbrane.

Ukazao je da što se tiče stipendija za Vojnotehnički institut dolaze u obzir Mašinski fakultet u Beogradu, kao i fakultet u Kragujevcu – moduli su sistemi naoružanja, vojno-industrijsko inženjerstvo, vazduhoplovstvo i proizvodno mašinstvo.

Što se tiče elektrotehničkih i računarskih fakulteta različiti su moduli – od osnovne elektronike do računarstva.

Naveo je da za studente makser akademskih studija stipendije iznose 50.000 dinara mesečno, za studente treće godine osnovnih studija 30.000, a za studente četvrte godine 40.000 dinara mesečno.

"Prosek je bitan zato što za stipendije mogu da konkurišu samo oni studneti koji imaju prosek preko 7,5 ostvaren na dosadašnjim studijama i da su to sve studenti koji su na državnim fakultetima i da do sada nisu izgubili nijednu godinu i da su dali sve ispite iz prethodne godine", objasnio je Pavković.

Na pitanje da li su zadovoljni oni stipendisti koji su već dobili posao, Pavković kaže da su oni već na projektima u Vojnotehničkom institutu.

"U Vojnotehničkom institutu je trenutno veliki broj istraživačko-razvojnih projekata u oblasti naoružanja i vojne opreme i svako od njih je dobio izuzetno interesantan posao u struci koji je prilično jedinstven u ovim prostorima i mislim da su zadovoljni onim što rade i kako mogu dalje da napreduju", naglasio je Pavković.

Ukazao je i da nakon završenog fakulteta i procesa stipendiranja svako je u obavezi da radi duplo vreme od onoga koliko je trajala stipendija.

"Svakoga čeka automatski posao u Vojnotehničkom instituti ili drugim jedinicama Vojske Srbije", poručuje Pavković.

Konkrus je otvoren do 29. oktobra, a sve informacije koje su potrebne za apliciranje nalaze se na sajtu Ministarstva odbrane.