Čitaj mi!

Zvuci "Marša na Drinu" iz Brkine spomen-kuće, šta još može da se sazna o Gvozdenom puku

Na brdu Kremenica kod Lazarevca gde su posle sto godina meštani podigli spomen obeležje komadantu "Gvozdenog puka" Milivoju Stojanoviću Brki, završena je i memorijalna kuća. Sve je više posetilaca i zainteresovanih za Kolubarsku bitku.

Komandant "Gvozdenog puka" Milivoje Stojanović Brka, na Kremenici je poginuo 4. decembra 1914. godine predvodeći juriš u borbi protiv Austrougara. Meštani ovog kraja pre dve godine su mu podigli spomen obeležje, a sada i memorijalnu kuću.

"Naš meštanin je poklonio ovaj vajat. Drugi meštanin je poklonio posed zemlje i onda smo krenuli da dobrovoljno skupljamo novac. Krenuli smo u izgradnju ovoga. Za godinu dana ovo je urađeno što se vidi", kaže Mile Platanić, predsednik Odbora ratnika.

Kraj spomen-obeležja zasađen je hrast, kao zapis, a u spomen-kući su eksponati koji svedoče o teškim borbama na Kremenici tokom Kolubarske bitke.

Vojislav Nikolić, inicijator izgradnje spomen kompleksa kaže da svi eksponati koji se nalaze u memorijalnoj kući su sa ovih prostora.

"Puške smo obično nalazili u rovovima koji su još sveži, posle više od sto godina. Oni su duboki po metar, metar i nešto. A ovo ostalo sitnije je prikupljeno prilikom oranja, iskopavanja - pronalaženo. Učestvovalo je celo selo. Ima toga još, ali ne može da stane u memorijalnu kuću", kaže Nikolić.

Eksponati će u spomen-kući biti vidljiviji kad stigne struja, a slušaće se ovde i čuveni "Marš na Drinu" koji je naš kompozitor Stanislav Binički posvetio Milivoju Stojanoviću Brki jer ga je inspirisao slavnim vojevanjem na Ceru.

"Meni je drago što se okuplja veliki broj dece, mlade populacije koja prepoznaje istoriju našu. Opština nam je obećala izgradnju puta, asfaltiranje i dovođenje električne energije", kaže Vladan Jovičić, član Odbora ratnika.

Složni i ponosni meštani žele da na Kremenicu dolaze i đačke ekskurzije, da se deca neposredno upoznaju sa poprištem Kolubarske bitke.