Читај ми!

Šta će sve biti i kada u Centru za matične ćelije – za RTS profesor Filipović iz Kragujevca

Prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu rekao je za RTS da je Centar za matične ćelije u Kragujevcu projekat od velikog nacionalnog značaja, zbog banke matičnih ćelija ali i zbog laboratorija koje će biti izgrađene.

Izgradnja Centra za matične ćelije u Kragujevcu, započeta još 2016. godine, biće nastavljena ove jeseni. Trećina objekta od 11.000 metara kvadratnih je završena, a za preostale radove potrebno je deset i po miliona evra koje finansira Evropska investiciona banka.

Reč je o naučnoistraživačkoj ustanovi od nacionalnog značaja u oblasti biomedicinskih, biotehničkih i prirodno-matematičkih nauka.

Prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu, rekao je, gostujući u Jutarnjem programu, osvrćući se na početak akademske godine, da je počela kombinovana nastava – neposredna i onlajn nastava, a tamo gde uslovi omogućavaju – nastava se izvodi fizički, obavljaju se vežbe, dok se "masovni predmeti" koji podrazumevaju veliki broj studenata izvode onlajn.

Prema njegovim rečima, potrebno je držanje rastojanja između studenata i poštovanje epidemioloških mera.

Govoreći o epidemijskoj situaciji, kaže da prate situaciju po broju studenata.

"Imamo povećanje broja vakcinisanih studenata, prednjači Medicinski fakultet, ali i ostali fakulteti se odazivaju i sve je veća svest mladih da je vakcinacija neophodna da se uspešno pobedi pošast", rekao je Filipović.

Mladi su željni normalnog studiranja.

"Pokušavamo to normalno da izvedemo, neki put je onlajn nastava možda i bolja nego uživo, posebno interaktivna, ali ništa ne može zameniti nastavu uživo", napominje Filipović.

O Centru za matične ćelije

Filipović kaže da je projekat od velikog nacionalnog značaja, zbog banke matičnih ćelija ali i zbog laboratorija koje će biti izgrađene – laboratorija za istraživanje matičnih ćelija, biohemijska laboratorija i druge.

"Čekamo skoro četiri godine da se nastavi izgradnja i neki rok je godinu dana, nadamo se da se objekat završi i da oprema bude instalirana", kaže on.

Govoreći o tome šta znači kada imate Centar matičnih ćelija, Filipović kaže da je banka matičnih ćelija za građane najznačajnija, samo istraživanje koje treba da omogući da se te matične ćelije iskoriste za lečenje bolesti za koje trenutno nema mogućnosti da se leče nego na taj način i samo istraživanje koje podrazumeva najnovije tehnologije iz oblasti biomedicinskog inženjeringa koje će pomoći boljoj kliničkoj praksi i izlečiti bolesti koje nisu bile izlečene.

Govoreći o kadrovima, Filipović kaže da će Fakultet Medicinskih nauka prednjačiti sa svojim kadrovima, ali i Fakultet inženjerskih nauka, Prirodno-matematički fakultet, Institut za informacione tehnologije.

Kako kaže, biće to interdicisplinarna oblast i trudiće se da laboratorije budu pristupačne svim članicama Univerziteta, ali i ostalima koje žele tu da rade i usavršavaju se.

DATA centar u Kragujevcu

Filipović podseća da je DATA centar počeo da radi u decembru prošle godine, napominjući da se tu nalaze superkompjuteri.

Već imaju ugovore sa Kancelarijom za informacione tehnologije i u tehničkim pregovorima su kako da realizuju saradnju.

"Za naš univerzitet koji izvodi kombinovanu nastavu postoje moćni serveri da čuvaju predavanje profesora, da čuvaju materijale na serverima, a na ovaj način podatke bismo dodatno sačuvali. Imamo akademsku primenu – čuvanje podataka predavanja, čuvanje podataka za istraživanje i bitno je da imamo veoma ozbiljnu infrastrukturu za istraživanje iz oblasti superkompjutera, proračuna", ukazao je profesor.

Kragujevac postaje ozbiljan centar

Prema njegovim rečima, nije nigde sve koncentrisano na jednom mestu, Univerzitet u Kragujevcu iz oblasti kliničke medicine i biomedicinskog inženjeringa je tu negde na Šangajskoj listi.

Filipović kaže da će vreme pokazati opravdanost te investicije. "Imamo veliki broj mladih koji žele to da rade, dodelili smo nedavno preko 200 stanova za mlade istraživače u Kragujevcu, a planira se izgradnja još stanova", naglasio je Filipović.

"Kragujevac će biti okruženje koje će omogućiti mladim ljudima da se bave istraživanjima iz biomedicine, informacionih tehnologija. Stvaramo uslove da mladi ostanu u Kragujevcu i da mogu da rade svoj posao pristojno", zaključio je Filipović.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво