Čitaj mi!

Koji su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda u javnom prevozu

Od nesreće u Zemunu, kada je autobus sleteo s puta i probio ogradu dečjeg igrališta, prošlo je nedelju dana. Veštačenje je pokazalo da je vozilo bilo tehnički ispravno. Sagovornici RTS-a navode da postoji čitav niz faktora koji dovode do saobraćajne nezgode, ali da su od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda vozači krivi za jednu petinu udesa.

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević rekao je da je tokom ove godine do avgusta u javnom prevozu bilo 1.406 saobraćajnih nezgoda, a da je od toga 1.270 nezgoda samo sa materijalnom štetom.

"U ovim nezgodama imali smo dva poginula lica, ali u obe saobraćajne nezgode nisu vozači javnog prevoza izazvali saobraćajnu nezgodu, nego su bili učesnici saobraćajne nezgode", istakao je Vasiljević.

Dodao je da nemaju konkretne podatke o uzrocima saobraćajnih nezgoda i da o tome evidenciju vodi saobraćajna policija, kao i prevoznici, u zavisnosti od njihove unutrašnje organizacije.

"Čitav niz je faktora koji dovode do jedne saobraćajne nezgode. Nekad je to nepažnja vozača, nekad je to umor vozača autobusa, ali vrlo često vozači drugih putničkih automobila isecaju vozače autobusa, ne puštaju ih da izađu iz onih niša, iako ih zakon obavezuje da to rade", kazao je Vasiljević.

Naglasio je da je za svaku saobraćajnu nezgodu sud merodavan da analizira kako je došlo do nezgode, kao i da se vozila pregledaju na svakodnevnim redovnim pregledima, ali i da su obavezni tehnički pregledi dva puta godišnje.

Jasmina Ličina iz GSP Beograd je istakla da je gradski saobraćajni prevoz organizovan tako da ga obavljaju GSP Beograd i privatni prevoznici, a da je linija 45 u nadležnosti privatnih prevoznika.

"Mi vodimo broj saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala naša vozila, pričam o vozilima GSP-a, i krivicu vozača. Mogu da kažem da od ukupnog broja u kojima su učestvovali naši vozači, jedna petina ide na krivicu vozača GSP-a", istakla je Ličina.

Naglasila je da su u drugim nezgodama uglavnom krivi drugi učesnici u saobraćaju.