Čitaj mi!

Toplane u Srbiji počinju probe, građani ne treba da zovu zbog hladnih radijatora

U toplanama će ovih dana najčešće biti funkcionalne hladne probe. To znači da građani ne treba da zovu zbog hladnih radijatora, već samo ako uoče curenje, da bi se ti nedostaci otklonili. Stepen gotovosti energenata je skoro 100 odsto, rekao je Dejan Stojanović, direktor Udruženja toplana Srbije.

Hladna jutra i večeri opominju da se primiče grejna sezona, koja zvanično počinje 15. oktobra.

U Srbiji ima 60 toplana. Od danas, daljinski sistemi su u režimu tehničkih proba sistema.

Hoće li probe biti tople ili hladne, zavisi od daljinskih sistema, ali i od vremenskih prilika. Najčešće će ovih dana u toplanama biti funkcionalne hladne probe.

To znači da građani ne treba da zovu zbog hladnih radijatora, već samo ako radijatori cure, da bi se ti nedostaci otklonili.

Stepen gotovosti energenata je skoro 100 odsto, istakao je Dejan Stojanović, direktor Udruženja toplana Srbije.

Dodao je da će ono što nedostaje biti završeno do samog početka sezone i neće uticati na sam tok grejne sezone.

"U ovom trenutku ugovoreno je gotovo 95 procenata prirodnog gasa, 45 procenata komprimovanog prirodnog gasa, 55 procenata mazuta, skoro 90 odsto uglja, 45 procenata drvnih sortimenata, 65 odsto energije koja se kupuje od drugih pravnih lica", navodi Stojanović.

Istakao je da su u ovom trenutku oko 18 milijarde dinara dugovi stambenog prostora za isporučenu toplotnu energiju, do 10 milijardi duguju poslovni prostori.

Ohrabruje, kako je istakao, da su obaveze izmirili sistemi koji su poslovično godinama dugovali za isporučenu toplotnu energiju.