Читај ми!

Pračovek iz Vinče odleteo na "Ekspo" u Dubaiju, srpska čuda se predstavljaju svetu

Počinje Svetska izložba "Ekspo" koja se održava u Dubaiju od danas do kraja marta. Pod sloganom “Povezujući umove, stvaramo budućnost“, na jednom mestu 192 zemlje predstaviće najbolje što imaju i što stvaraju. Srpski "Meta hjuman" imaće svetsku premijeru, a biće predstavljeni i ostali "pronalasci budućnosti" koji dolaze iz naše zemlje.

Svetske izložbe održavaju se već 170 godina, a  na njima su predstavljena najveća dostignuća čovečanstva koja su menjala svet - od Tesline naizmenične struje, preko telefona, računara.

I na izložbi u Dubaiju svetu će biti predstavljena dostignuća koja će promeniti naš život i život naše dece, a među njima su i pronalasci iz naše zemlje.

Direktor Paviljona Srbije Igor Kovačević kaže da je ideja da se posetioci sprovedu kroz vremensku kapsulu staru više od 7.000 godina - od prvih industrijskih revolucija i topljenja metala preko svega onoga što su naši naučnici do danas doprineli u kreiranju sveta.

Biće izloženo i šta sve Srbija ima da ponudi svetu u budućnosti.

Srpsko čudo izlazi pred svet 

Napomenuo je da će u Dubaiju svetsku premijeru imati srpski "Meta hjuman", koji omogućava da današnji čovek ima aktivan odnos sa našim pračovekom, skeletom koji je nađen na lokalitetu Vinča.

"Uz pomoć savremene tehnologije, koju su naši naučnici razvili i pokazali svetu, mogu da razgovaraju sa njime. Tu će takođe biti i kolege iz 'Biosensa' koji će pokazati na koji način, putem savremene tehnologije imamo mogućnost da poljoprivredu organizujemo u bilo kom delu ovog sveta, pogotovo u ovakvim uslovima gde klima to ne dozvoljava, ali savremena tehnologija koja komunicira sa biljkom i razume biljku omogućava da one rastu u bilo kom delu sveta", naveo je Kovačević.

Prema njegovim rečima, posetioci će moći i da osete dušu Srbije i to kroz tradicionalne suvenire, ali i savremene proizvode i usluge visoke vrednosti, koji su pre svega namenjeni izvozu.

U fokusu i poslovna saradnja 

Direktor srpskog paviljona ističe da će biti razgovora i o biznisu, jer sam dolazak u Dubai podrazumeva razgovore sa kompanijama koje imaju mogućnost da proizvode i usluge srpskih kompanija plasiraju i na Bliskom istoku, i u Africi, i u Aziji.

"Ekspo nam je pomogao tako što je organizovao devet tematskih nedelja i mi već sada u oktobru, u temama koje se tiču klime i biodiverziteta i svemirske tehnologije, imamo preko 200 predstavnika srpskih kompanija koji će pokazati najbolje iz Srbije i pokušati, i verujemo, uspeti da nađu svoje partnere ovde", rekao je Kovačević.

Dodao je da je zato u blizini mesta gde se održava "Ekspo" organizovano otvaranje Srpskog poslovnog centra.

"Ekspo 2020", koji je zbog pandemije odložen za ovu godinu, najveća je izložba do sada. Zvanično je otvoren sinoć, svečanom ceremonijom u Dubaiju, koji je prvi arapski grad koji ima ulogu domaćina izložbe.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво