Читај ми!

Preminuo Ivan Tasovac

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac (55) iznenada je preminuo nakon što mu je pozlilo, potvrđeno je RTS-u.

Direktor Beogradske filharmonije preminuo je večeras u svom domu u Beogradu. Ekipa Hitne pomoći je pokušala reanimaciju.

Ivan Tasovac je rođen je 1966. godine u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao klavir na Konzervatorijumu „Petar Iljič Čajkovski“ u Moskvi, u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. U dvanaestoj godini debitovao je kao pijanista sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije.

Tokom profesionalne pijanističke karijere nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji, bivšim jugoslovenskim republikama i drugim zemljama.

Bio je direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine.

U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovljeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu i dr.

Tokom njegovog mandata, znatno je unapređena institucionalna i regionalna saradnja. Pored zapaženih međunarodnih gostovanja orkestra širom Evrope, na njegovu inicijativu, na jesen 2014. godine, realizovana je prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD.

Beogradska filharmonija pod njegovim vođstvom dočekala je 90. rođendan, koji je, iako bez sopstvene koncertne dvorane, proslavila velikim koncertom u sali Kolarčeve zadužbine.

Rad Filharmonije obeležila su brojna gostovanja velikih svetskih imena. Ostale su zapamćene i brojne promotivne kampanje, poput one pod sloganom „Hvala što ne dolazite“, kao i raspisivanje tendera za izbor dirigenta Filharmonije.  

Pokrenuo je Fondaciju Beogradske filharmonije „Zubin Mehta“ 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji. Realizaciji brojnih ciljeva i projekata ove fondacije doprinosi i Fondacija „Američki prijatelji Beogradske filharmonije“, osnovana 2012. godine u Njujorku.

Kao priznanje za doprinos kulturi u Srbiji, koje je pokazao predvodeći Beogradsku filharmoniju, bio je pozvan da bude jedan od glavnih govornika na debati „Odnos kulture i ekonomskog razvoja“, koja je u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održana u junu 2013. godine.

Na poziciji ministra kulture i informisanja Republike Srbije nalazio se od septembra 2013. do avgusta 2016. godine.

Vlada Republike Srbije ponovo je imenovala Tasovca za direktora Beogradske filharmonije, 24. januara 2017. godine.

Tasovac je bio i član žirija međunarodnih konkursa, vodio je majstorske kurseve pijanizma u Italiji, Rusiji i bivšoj Jugoslaviji.

Dobitnik je nagrada "Disrupton" za 2004. godinu, koju dodeljuje predstavništvo advertajzing mreže TBWA onima koji rade drugačije od uobičajenog, menjaju pravila i razbijaju ustaljene kanone; dobitnik je povelje „Budi dobar i pokaži to drugima“ koju dodeljuje Poslovna škola za odnose se javnošću za u periodu jul–decembar 2004. godine i dobitnik je godišnje nagrade za 2005. godinu, koju dodeljuje „Samsung“. Dobitnik je nagrade „Doprinos godine Evropi 2009“. Nedeljnik Vreme ga je izabrao za ličnost 2011. godine.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво