Čitaj mi!

Brnabić: Saniranje deponije Vinča na najmoderniji način

Saniranje deponije u Vinči, što radi francusko-japanski konzorcijum "Suez-Itoču", ambiciozan je projekat vredan 370 miliona evra kojim se rešava višedecenijski problem odlaganja komunalnog otpada u Beogradu, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Premijerka je nakon obilaska nove sanitarne deponije, elektrane i reciklažnog postrojenja za građevinski otpad u gradskoj deponiji Vinča, kazala da je izuzetno srećna što se konačno rešava problem odlaganja komunalnog otpada, navodeći da se time pokazuje odgovoran pristup zaštiti životne sredine, ali i cirkularnoj ekonomiji i zelenoj tranziciji što je jedan od osnovnih prioriteta vlade.

Brnabić je navela da Beograd dnevno generiše između 1.500 i 1.600 tona komunalnog otpada koji se taložio na deponiji u Vinči zbog čega je, kaže, Srbija bila jedna od najvećih zagađivača.

Zbog te deponije, dodala je, emitovano je više od pet milijardi kubnih metara emisije metana u atmosferu.

Brnabić je navela da ovaj projekat podrazumeva pet manjih projekata i dodala da je jedan zatvaranje stare deponije i izgradnja nove sanitarne deponije što je, kaže, završeno.

Drugi projekat je, prema rečima Brnabić, otvaranje deponije za odlaganje građevinskog otpada što je završeno 18. avgusta, dok je treća komponenta u okviru velikog projekta izgradnja elektrane za spaljivanje komunalnog otpada koja će, najavila je, biti završena u novembru sledeće godine.

"Tako ćemo već od sledeće grejne sezone u Beogradu imati deset odsto od ukupne toplotne energije koja će dolaziti iz otpada i pet odsto električne energije", rekla je Brnabić.

Dodala je da je četvrti projekat izgradnja elektrane na deponijski gas, dok se peti odnosi na prečišćavanje otpadnih voda sa deponije.

"Čitav sistem će na najmoderniji način sanirati problem koji imamo 45 godina. Nećemo više biti crna tačka evropskog kontinenta", istakla je Brnabić i dodala da u Evropi postoje 492 ovakva postrojenja što znači da je sve u skladu sa najstriktnijim standardima Evropske unije.

Brnabić je naglasila da će Srbija prvi put dobiti električnu i toplotnu energiju iz otpada.

Istakla je da se radi nova strategija za upravljanje otpadom, navela da će javna rasprava o tome trajati do 5. oktobra i pozvala sve zainteresovane da u njoj učestvuju.