Читај ми!

Javnost ima pravo da zna, a institucije obavezu da poštuju to pravo

Danas se obeležava Međunarodni dan prava javnosti da zna. Tradicionalno, na ovaj dan se dodeljuju priznanja organima vlasti koji su se u protekloj godini istakli u zaštiti i poštovanju prava javnosti da zna.

Cilj obeležavanja Dana prava javnosti da zna jeste da se promoviše pravo na pristup informacijama, da se građani podstaknu da svoja prava koriste, a organi vlasti da budu transparentniji.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović poručio je da se stanje u ovoj godini nije znatno promenilo u odnosu na prošlu godinu.

Ističe da više od 16 godina traje "ružna praksa" pojedinih organa vlasti da ne postupaju po zahtevima tražioca informacija.

"To ne znači da odbace zahtev ili da ga odbiju, nego da ne udostoje odgovora. To je nedopustivo i mi smo sada uveli normu da se, ukoliko do toga dođe, po prvi put  tom odgovornom licu izrekne novčana kazna u fiksnom iznosu u prekršajnom nalogu, tako da će to značajno doprineti da to ćutanje administracije smanjimo", rekao je Marinović.

V. d. direktorke Misije USAID-a u Srbiji Suzana Fric poručila je da reforma državne uprave podrazumeva dvosmerni dijalog.

"Taj dijalog mora da bude informisan. S jedne strane imate državu i institucije, a sa druge građane, civilno društvo i medije – svi oni treba da budu informisani, a informisani su kroz slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Zato je jako važna uloga kancelarije poverenika u tom dijalogu", istakla je Suzana Fric.

Kancelarija poverenika na Međunarodni dan prava javnosti da zna dodeljuje priznanja organima vlasti koji su se u protekloj godini istakli u zaštiti i poštovanju prava javnosti da zna.

U kategoriji najviših državnih organa nagrada je dodeljena Vrhovnom kasacionom sudu, u kategoriji republičkih organa Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, u kategoriji pravosudnih organa Apelacionom sudu u Kragujevcu, u kategoriji pokrajinskih organa Skupštini AP Vojvodine, a u kategoriji lokalnih organa javne vlasti Opštini Despotovac.

Za najbolji informator o radu nagrada je dodeljena Višem sudu u Kragujevcu.

Nakon dve godine bez laureata, posebno priznanje za najveći doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama dobio je USAID, koji je kroz Projekat za odgovornu vlast pružao veliku pomoć u podizanju vidljivosti institucije Poverenika.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво