Čitaj mi!

"Ejdžizmu" treba stati na put – starost je privilegija, a ne razlog za diskriminaciju

Svaki peti stanovnik Srbije ima 65 i više godina, što nas svrstava u zemlje sa najstarijim stanovništvom. Prema podacima Ujedinjenih nacija, polovina starih u svetu trpi neki oblik diskriminacije, a to je neretko i put koji vodi ka depresiji i usamljenosti, rečeno je na međunarodnoj konferenciji u Beogradu, uoči Međunarodnog dana starih, 1. oktobra.

Pre 52 godine lekar Robert Batler uveo je termin "ejdžizam", kako bi označio stereotipe i predrasude sa kojima se stariji suočavaju. Ipak, u nedelji kada se obeležava njihov dan čuje se da je starost privilegija a ne razlog za diskriminaciju.

"Istraživanja pokazuju da se 50 odsto starijih ljudi u svetu oseća diskriminisano zbog godina. U Srbiji je taj broj između trećine i polovine, što znači da se radi o globalnom problemu", izjavila je regionalna direktorka Populacionog fonda UN.

Mišljenja je i da je pandemija kovida 19 pokazala koliko je položaj starijih osetljiv, te da su oni bili posebno pogođeni.

Uz one koji su tek došli na svet, stariji su najranjivija kategorija.

"Kad god pogledate starije ljude, zamislite da gledate sebe u budućnosti. Imamo šansu da živimo sebe u budućnosti, menjajući odnos prema najstarijem u društvu, pokušavajući da izgradimo novu vrstu solidarnosti, generacijskog dijaloga, uklanjajući svaku vrstu diskriminacije", istakla je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Poverenici za zaštitu ravnopravnosti najčešće se obraćaju zbog diskriminacije u državnim ustanovama, pri ostvarivanju prava. I dalje je više onih koji o tome ćute.

"Imali smo za vreme aktuelne vanredne krize, izazvane kovidom 19 često neprimereni govor, koji nije karakterisao samo naš javni prostor već je bio i u čitavoj Evropi, da ovo nije bauk od virusa jer pogađa samo starije a, zaboga, kome su oni potrebni", smatra Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Rasizam i antisemitizam obeležili su 20. vek, a ovaj protiče u znaku "ejdžizma" – diskriminacije starih. I tome treba stati na put, saglasni su učesnici konferencije.