Читај ми!

Ispunjena poslednja želja generala Đorđa Stratimirovića, počiva u Sremskim Karlovcima

Uz najviše vojne počasti posmrtni ostaci generala Đorđa Stratimirovića, preneti iz Beča, pohranjeni su u Sremskim Karlovcima. Stratimirović je jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji Vojvodine i vođa srpskih dobrovoljaca u mnogim bitkama.

Tačno 113 godina od njegove smrti, poslednja želja generala Đorđa Stratimirovića koju je zapisao u memoarima "Uspomene", ispunila se.

"Suza u očima porodice Stratimirović jeste suza radosnica, suza radosti i ponosa što se ispunila zapovest našeg vožda, svesrpskog vožda Đorđa Stratimirovića da bude sahranjen u srpskim Sremskim Karlovcima", kaže Ivan Stratimirović, praunuk Đorđa Stratimirovića.

Bio je jedan od najobrazovanijih Srba svog vremena, plemićkog porekla. Tražio je autonomiju za Srbe u okviru Ugarske, a početak revolucije 1848. godine dočekao je na čelu Srpskog pokreta, kao vođa pobunjenika. Zbog hrabrosti u bitkama dobio je nadimak "narodni vožd".

Prva značajna bitka u životu tada dvadesetšestogodišnjeg generala Stratimirovića bila je ona protiv Mađara, 12. juna 1848. godine, kada je zajedno sa srpskim dobrovoljcima iz Šajkaške, iz Crne Gore i tadašnje Kneževine Srbije izvojevao pobedu protiv brojno nadmoćnijih i opremljenijih Mađara i sačuvao Sremske Karlovce, ali i Srpsku Vojvodinu koja je formirana na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima.

"Zato vožd Stratimirović i pripada besmrtnicima bez kojih je istorija našeg naroda nezamisliva i bez kojih ni naša sadašnjost ne bi bila ovakva kakva jeste, jer je stvaranjem Srpske Vojvodine 1848. godine definitivno trasiran put čija kruna će biti odluka i prisajedinjenju Kraljevini Srbiji na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 1918. godine", poručio je Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine.

Đorđe Stratimirović biće jedna od tri najznačajnije ličnosti na spomeniku "Apoteoza Srpske Vojvodine" pored patrijarha Josifa Rajačića i prvog vojvode Srpske Vojvodine Stevana Šupljikca koji će uskoro biti izgrađen u Novom Sadu.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво