Čitaj mi!

Obradović: Hitno potrebno hiljadu inspektora

Nedostaje nam preko hiljadu ljudi u sistemu na svim nivoima, kako bi proces inspekcijskog nadzora mogao nesmetano da funkcioniše, istakla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave i predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor Marija Obradović.

Nakon današnje sednice Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor utvrđeno je da postoje zastoji u radu, posebno u realizaciji Trogodišnjeg akcionog plana za zapošljavanje inspektora, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarka Marija Obradović je navela da će se u narednom periodu intenzivno raditi na rešavanju ovog problema u saradnji sa svim ministarstvima, a pre svega kako bi se proces novog zapošljavanja pojednostavio.

Takođe, na sednici je razmotreno uvođenje posebnog službeničkog zvanja, zvanje inspektor, a ministarka je navela da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave već uveliko radi na analizi potreba, imajući u vidu slabu zainteresovanost kadrova za obavljanje poslova ovog tipa.

Obradovićeva je istakla i da je na sednici bilo reči o tome zašto svi inspektori nedovoljno koriste sistem e-Inspektor.

"Mali broj inspektora koristi ovu aplikaciju i većina piše ručno zapisnike. To nije dobro kada je u pitanju unapređenje inspekcijskog nadzora. Utvrdili smo da i sam informatički sistem mora biti bolje prilagođen specifičnostima svake inspekcije", zaključila je Obradovićeva.

Dodala je i da će sve što je danas konstatovano na sednici Koordinacione komisije biti pretočeno u odluke, koje će biti prosleđene inspekcijama, ali i da će se u narednom periodu intenzivno raditi na nalaženju rešenja za navedene probleme.