Читај ми!

U Polikastru obeležena godišnjica proboja Solunskog fronta

Srbija se sa ponosom seća velike epohe u kojoj je sa saveznicima izvojevala značajnu pobedu, proboj Solunskog fronta, koja je bila vesnik slobode, i na tom junaštvu zahvalne su današnje generacije, poručila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, koja je povodom 103 godine od proboja Solunskog fronta u Polikastru predvodila državnu komemorativnu svečanost.

Darija Kisić Tepavčević je u Polikastru položila vence na srpskom delu zajedničkog Spomenika silama saveznicama u Velikom ratu i pored spomen-biste predsednika srpske vlade za vreme Velikog rata Nikole Pašića, saopšteno je iz Ministarstva za rad.

"Svaki septembar, kod svih nas prizove snažne emocije i istorijska sećanja na proboj Solunskog fronta daleke 1918. godine. To je ono što spaja Srbe, Grke i sve narode čije su vojske bile sile pobednice u Velikom ratu", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila je da je proboj Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine, jedan od najznačajnijih datuma iz novije istorije srpskog naroda i jedan od najvećih uspeha srpske vojske u Velikom ratu, zbog čega ga Srbija, zajedno sa Republikom Srpskom, od ove godine obeležava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Kako je dodala, slavna i herojska dela naših predaka simbol su slobode, junaštva i savezništva i putokaz sadašnjim i budućim generacijama da cene mir, slobodu i prosperitet.

"To su ideali koji treba da nas sve vode napred i na kojima treba da počiva svako društvo i država", poručila je ministarka.

Dodaje se da je komemorativnoj svečanosti u Polikastru prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, a poštu su odali i vence položili i predstavnici Generalnog konzulata Srbije u Solunu, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Republike Grčke, predstavnici sila saveznika u Velikom ratu, predstavnici udruženja posvećenih negovanju tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво