Irinej niški novi patrijarh

Njegovo preosveštenstvo episkop niški Irinej izabran za novog srpskog patrijarha. Na tu časnu i tešku dužnost izabran sam uz pomoć braće arhijereja sa kojima ću nositi breme, rekao novoizabrani patrijarh. Ustoličenje sutra u Sabornoj crkvi.

Zvona na Sabornoj crkvi, koja su se oglasila u 14.20, označila su da je Srpska pravoslavna crkva dobila 45. patrijarha. Episkopi SPC su za novog srpskog patrijarha izabrali Njegovo preosveštenstvo episkopa niškog Irineja. 

Novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve rekao je da je njegov izbor bila volja Božja i volja Svetog arhijerejskog sabora.

"Na tu časnu i tešku dužnost izabran sam uz pomoć braće arhijereja sa kojima ću zajedno nositi breme i sve probleme", rekao je vladika Irinej neposredno po izboru.

Posle završenog izbora i molitve blagodarenja, novi patrijarh postavljen je svečano na tron u kapeli i obratio se prvom pristupnom besedom Saboru koji ga je izabrao.

"Patrijarh Irinej je izneo program svog budućeg pastirskog rada, što ukratko znači da će raditi na programu obnove, koji treba da sprovede u saradnji sa svojom braćom arhijerjima SPC", rekao je episkop bački Irinej Bulović.

Episkop bački na konferenciji za novinare istakao je da je novi patrijarh izabran "apostolskim žrebom" i da je bilo četiri kruga glasanja.

On je, takođe, rekao da je izbor tekao harmonično u atmosferi bratske ljubavi svih učesnika Sabora. "SPC je dobila dostojnog naslednika patrijarha Pavla", naveo je episkop bački. 

Ustoličenje u Sabornoj crkvi 

Intronizacija novog patrijarha biće sutra u Sabornoj crkvi u devet časova, a naknadno i u Pećkoj patrijaršiji.

Prema rečima episkopa Irineja Bulovića, pred početak izbornog zasedanja održano je uvodno savetavanje na kome su svi članovi Sinoda, na čelu sa dosadašnjim čuvarom trona, mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, izneli tehnička uputstva članovima Sabora o tome kako u praksi treba da izgleda izborni Sabor.

Samom činu izbora, kako je rekao, prethodila je tradicionalna molitva priziva Svetog Duha u pridvornoj kapeli svetog Simeona Mirotočivog, koja je ponavljana pre svakog od četiri izborna kruga, koliko ih je bilo na ovom Saboru.

Pored Irineja niškog u poslednjem krugu bili su još i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović i episkop bački Irinej Bulović.

Kovertu sa imenom patrijarha izvukao je iz Jevanđelja, pred Carskim dverima patrijaršijske kapele, arhimandrid Gavrilo iz manastira Lepavina u Hrvatskoj, a ime novog patrijarha pročitao je vladika Lavrentije koji ima najduži episkopski staž.

U 15 časova na zgradi Patrijaršijskog dvora podignuta je zastava koja je 15. novembra, na dan smrti patrijarha Pavla, bila spuštena na pola koplja.

Biografija novog patrijarha 

Episkop niški, Irinej Gavrilović, rođen je u selu Vidova kod Čačka 1930. godine. Po zavšetku gimnazije, upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a potom i Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Pre 50 godina, u manasitru Rakovici, od njegove svetosti patrijarha Germana, primio je monaški čin i dobio ime Irinej.

Posle toga, na Svetu Petku, u crkvi Ružici ispod Kalemegdana, rukopoložen je u čin jeromonaha. Posle postdiplomskih studija u Atini, postavljen je za upravnika monaške škole u manastiru Ostrogu.

Po povratku u Prizren postavljen je za rektora Prizrenske bogoslovije. Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa njegove svetosti patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije, izabran je za episkopa niškog, gde se nalazi 35 godina.

broj komentara 318 pošalji komentar
(četvrtak, 10. jun 2010, 09:21) - milena [neregistrovani]

hvala bogu

Gospod nas je zaista pogledao ovim izborom

(četvrtak, 04. feb 2010, 12:14) - Љиљана -Херцег-Нови [neregistrovani]

Молитвена подршка

Целокупни православни народ у земљи и расејању задовољан је што је на престо св. Саве изабран Божјом и људском вољом достојан наследник, владика Иринеј нишки. Наш митрополит Амфилохија, као и владика Иринеј Буловић су изузетне духовне и моралне личности, али Божји воља је коначна. Чини нас спокојним и сазнање да је блаженопочивши патријарх Павле желео да га наследи управо изабрани владика, Иринеј нишки.
Нама,његовом стаду остаје молитвени труд, узрастање у вери,хришћанска дела љубави и милосрђа, а не оговарања и расправе. Нека свако од нас молитвено сади своју њиву Господњу. Тако ћемо помоћи себи, једни другима и његовој светости патријарху Иринеју. На многаја љета!!!

(nedelja, 24. jan 2010, 13:21) - Марко-Нови Сад [neregistrovani]

Слава Богу!

И Хвала!

(nedelja, 24. jan 2010, 00:21) - deki [neregistrovani]

pomazebog

cestitam

(subota, 23. jan 2010, 22:44) - svjetlana [neregistrovani]

najbolji

Najbolji izbor

(subota, 23. jan 2010, 14:44) - katolik [neregistrovani]

Lijepo

Kažu moji prijatelji da je Irinej najbolji izbor koji vam se mogao dogoditi. Čestitke!

(subota, 23. jan 2010, 10:57) - др Жарко И. Росић [neregistrovani]

Најискренија честитка

Савезни центар за привреду,
угоститељство и туризам
''ДИЈАСПОРА''
Савезна асоцијација
37000 КРУШЕВАЦ, П.Ф. 111
Косанчићева бр. 4

АТТ: Његовом преосвештенству епископу нишком г-дину Иринеју
Ваше Преосвештенство,
Поводом Вашег избора на патријашиски трон, желим Вама искрене честитке са најискренијим жељама да учините све што је у Вашој моћи на добробит цркве, свих православних Срба, народа Срба, и свих других народа Србије на неговању истинских вредности хришћанства, православља, живота и рада".
Желим Вама много здравља, среће и мудрости од Бога дату, и много снаге и истинске чврстине у јединству свих Срба света!!!
Нека је Бог увеј уз нас. Верујмо и живимо у Христу !
Председник,
У Крушевцу, др Жарко И. Росић

(subota, 23. jan 2010, 09:27) - nenad zeneva [neregistrovani]

a

Na mnogaja ljeta

(subota, 23. jan 2010, 03:25) - anonymous [neregistrovani]

Hrist je ljubav

Uvek se seti toga,kada pises!

(subota, 23. jan 2010, 02:39) - DEKI [neregistrovani]

SA BOZIJIM BLAGOSLOVOM

Novom patrijarhu gospodinu Irineju neka BOG podari zdravlja ,dugog zivota i mudrosti da istraje u svojim namerama u ocuvanju pravoslavlja i svetosavskog puta.Velika uloga je i na Sinodu nase pravoslavne crkve.Podari nam BOZE sloge i ljubavi !