Čitaj mi!

Humanitarna aukcija za decu u Zvečanskoj, prikupljeno milion dinara

Za samo deset dana, koliko je trajala aukcija pod nazivom "Srce za decu iz Zvečanske", za 23 predmeta srpskih olimpijaca koji su se odrekli svojih najdražih uspomena sa Olimpijskih igara u Tokiju izlicitirano je 936,050 dinara, a ostatak do milion dinara obezbedila je Blic fondacija, navodi se u saopštenju.

Humanitarna aukcija "Srce za decu iz Zvečanske" ujedinila je ljude velikog srca širom Srbije i inostranstva koji su izlicitirali 23 sportska artkla sa Olimpijskih igara u Tokiju, a naši vrhunski sportisti Novak Đoković, Milica Mandić, Jovana Preković, Damir Mikec, Filip Filipović, Branislav Mitrović, Zurabi Datušavili, Dejan Majstorović i drugi, još jednom su dokazali pravi olimpijski duh, odrekavši se svojih ličnih uspomena zarad sreće mališana.

Za samo deset dana koliko je trajala aukcija pod nazivom "Srce za decu iz Zvečanske" za 23 aritkla naših olimpijca koji su se odrekli svojih najdražih uspomena, izlicitirano je čak 936,050 dinara, a da zaokružimo do 1.000.000 pobrinula se Blic fondacija.

Na igralištu Centra za zaštitu dece, odojčadi i omladine Zvečanska 7, ovog jutra predstavnici Blic fondacije i Olimpijskog komiteta Srbije sreli su se sa zajedničkom željom - da usreće štićenike ove ustanove koja broji 183 dece od 0 do 18 godina, i pokažu im da - nisu zaboravljeni.

Poštujući sve propisane mere zbog pandemije koronavirusa, direktorka Ringier Axel Springera i Blic fondacije Jelena Drakulić Petrović uručila je darove za najmlađe i slatkiše za nešto stariju decu, a potom zajedno sa predsednikom OKS Božidarom Maljkovićem, predala ček od million dinara sakupljenih na licitaciji Zoranu Milačiću, direktoru Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

"Za 10 dana humanitarne aukcije Blic fondacije uspeli da smo da sakupimo milion dinara za one kojima je pomoć najpotrebnija.Našim najmlađima roditeljsku ljubav ne možemo nadomestiti, ali im možemo pokazati da mislimo na njih, da nisu zaboravljeni, da vodimo računa o njima i da nisu sami i zato ovaj milion odlazi na poboljšanje uslova u kojima žive deca u Zvečanskoj: 32 bebe, tridesetoro dece od tri do 7 godina i 90 dete školskog uzrasta", navela je Drakulić Petrovićeva.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković je poručio da je misija sporta  da spaja ljude i da ih inspiriše da čine dobra dela.

"Drago mi je što sam danas sa svima vama i što je misija Olimpijskog komiteta Srbije i naših olimpijaca nakon Igara u Tokiju dobila najlepši mogući produžetak i postigla veliki uspeh, što je najbitnije. Hvala dragim prijateljima iz Blic fondacije što su nas pozvali da budemo deo sjajne humanitarne akcije za naše mališane iz Zvečanske i hvala dobrim ljudima koji su licitirali u dobrotvorne svrhe i otkupili opremu naših olimpijaca. U Tokiju smo postigli istorijski uspeh po broju osvojenih medalja i svi donatori sada poseduju jedan važan deo sportske istorije Srbije u vidu rekvizita naših sportista. Misija sporta jeste da spaja ljude i da ih inspiriše da čine dobra dela, i drago mi je što smo svi zajedno danas učinili jedno takvo delo", naveo je Maljković.

Direktor Centra za zaštitu dece, odojčadi i omladine Zvečanska, Zoran Milačić, zahvalio je  Blic fondaciji i Olimpijskom komitetu Srbije na organizaciji humanitarne aukcije za decu , kao i svim sportistima, našim olimpijcima, koji su dajući svoje sportske rekvizite za aukciju, podržali ovu akciju i omogućili prikupljanje značajnih sredstava za decu iz Zvečanske.

"Želim da napomenem da će se sredstva iskoristiti za poboljšanje uslova života dece na smeštaju, posebno na obezbeđivanju sportskih sprava i razvoju sportskih aktivnosti. Obezbeđena sredstva jesu značajna, ali je još značajnija namera da se sazna u javnosti da neka deca ne mogu živeti u porodicama i da im treba podrška ne samo zaposlenih, već šire javnosti, kako bi lakše premostili sve probleme koje nosi život van porodice. Posebno im je značajna podrška naših sportista, njihovih idola kojima se dive", naveo je Milačić.

Direktor Zvečanske podsetio je i na to da Centar za zaštitu, odojčadi, dece i omladine ustanova od opšteg društvenog interesa sa kapacitetom od 528 mesta na sedam različitih lokacija u Beogradu.

Ustanova ima 11 radnih jedinica od kojih se 10 bave organizacijom zaštite dece bez roditeljskog staranja. Trenutno u ustanovi boravi blizu 400 dece i zaštitu organizuju za sve uzraste dece i mladih od rođenja do 26 godina.

Tretiraju sve probleme koja deca imaju, ometenost u razvoju, poremećaj ponašanja, psihotične smetnje, različite razvojne smetnje...

Pored domskog smestaja, razvijaju i programe i servise podrške prirodnoj porodici, preventivnog karaktera, kako bi sprečili izdvajanje dece iz prirodnih porodica, kao što su porodični saradnik, intenzivna podrška porodicama sa decom koja imaju smetnje u razvoju ali i SOS telefon 116 111 otvoren za decu 24 sata...

Nakon ove velike humanitarne aukcije "Srce za decu iz Zvečanske", koja je pokazala kako udruženi u istoj "disciplini" ljudske dobrote kroz zajedništvo postižemo najbolje rezultate, Blic fondacija nastavlja dalje. 

Svi zainteresovani koji žele da se pridruže Blic fondaciji i pomognu deci iz socijalno ugroženih porodica mogu da: 

• pošalju SMS na humanitarni broj 2552 (cena poruke 100 dinara, važi za sve mreže)
• uplate sredstva na račun Blic fondacije:
u dinarima na: 325- 9500500148315-93
u evrima na: 9601500148316 70
u švajcarskim francima na: 9604500148318 49
u dolarima na: 9602500148317 62
(OTP BANKA SRBIJA A.D. NOVI SAD.).