Čitaj mi!

Na vojnom groblju Zejtinlik obeležene 103 godine od proboja Solunskog fronta

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević predvodila je u kompleksu srpskog Vojnog groblja Zejtinlik u Solunu državnu komemorativnu svečanost polaganja venaca i odavanja pošte srpskim vojnicima povodom 103 godine od proboja Solunskog fronta.

Ministarka je na Vojnom groblju Zejtinlik razgovarala sa višedecenijskim čuvarom tog groblja Đorđem Mihailovićem, kome je uručila zlatnik sa likom Svetog Đorđa i natpisom "Zahvalna Srbija".

Kisić Tepavčevićeva je tom prilikom istakla nemerljiv doprinos Đorđa Mihailovića očuvanju sećanja na proboj Solunskog fronta i na stradale srpske vojnike, koji počivaju na Vojnom groblju Zejtinlik.

"Vaša zemlja Vam je beskrajno zahvalna na svemu što činite. Hvala Vam što mlade generacije učite i podsećate na veliku žrtvu koju je srpska vojska podnela upravo da bismo mi danas živeli u miru i slobodi", rekla je Kisić Tepavčevićeva.

U Spomen knjigu ministarka je upisala: "Srpski junaci, vaša hrabrost i vaš podvig će Srbija večno da pamti", saopštilo je ministarstvo.

Komemorativnoj svečanosti na Vojnom groblju Zejtinlik prisustvovao je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Poštu srpskim vojnicima odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, delegacija Generalnog konzulata Republike Srbije u Solunu, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.