Читај ми!

Ustavni sud u Prištini konstatovao da nije izvršena presuda o zemljištu Visokih Dečana, Kvinta pozdravlja odluku

Ustavni sud u Prištini objavio je danas Rešenje o tome da nije izvršena presuda iz 2016. godine, prema kojoj su 24 hektara zemlje vlasništvo manastira Visoki Dečani. Rešenjem se omogućuje tužiocu da preduzme korake protiv institucija koje su se oglušile o presudu. Zemlje Kvinte pozdravile u saopštenje ustavnog suda.

Na sajtu ustavnog suda u Prištini, objavljeno je da je odluka suda obavezujuća za pravosuđe, ali i za sva lica i sve kosovske institucije.

U rešenju, koje je potpisala predsednica ustavnog suda Gresa Caka-Nimani, navodi se i da sud preko svojih mehanizama periodično procenjuje izvršenje svojih presuda.

U slučaju neizvršenja odluke, ustavni sud može da donese rešenje o neizvršenju, koje se objavljuje u Službenom listu i o tome se informiše tužilac.

Tužilac nakon takvog rešenja, može da preduzme dalje zakonske akcije protiv institucija koje su se oglušile o presudu, prenelo je Kosovo onlajn.

Sud je Rešenje o neizvršenju presude doneo na sednici održanoj 22. septembra i obavestio tužioca da još nije izvršena presuda iz 19. maja 2016. godine, a u vezi sa zemljištem manastira Visoki Dečani.

U odluci se podseća da je podnosilac zahteva manastir Visoki Dečani osporavao dve odluke Žalbenog veća Posebne komore vrhovnog suda u Prištini za pitanja koja se odnose na Kosovsku agenciju za privatizaciju, odnosno njihove odluke od 12. juna 2015, tvrdeći da je došlo do povrede prava i osnovnih sloboda koje su garantovane članovima više zakona, ali i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Nakon procene navoda podnosioca zahteva Sud je utvrdio da su dve osporene odluke od 12. juna 2015. godine Žalbenog veća Posebne komore Vrhovnog suda nevažeće, da su dve odluke Specijalizovanog veća za imovinu Posebne komore Vrhovnog suda od 27. decembra 2012. godine konačne odluke i time obavezne", navodi se u rešenju ustavnog suda.

Ustavni sud je precizirao da njihova odluka nije izvršena više od pet godina nakon što je izrečena presuda, jer odgovorni organi nisu preduzeli potrebne mere za njihovo potpuno izvršenje.

Nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, ustavni sud u Prištini doneo je maja 2016. godine, odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o tome da manastir Visoki Dečani ima vlasništvo nad 24 hektara sporne zemlje.

Odluka je tada izazvala oprečne reakcije u kosovskom društvu, najnegativnije od rukovodstva opštine Dečani, koja do danas odbija da primeni odluku suda i zemlju u katastru zavede kao manastirsku.

Proteklih godina, međunarodni zvaničnici upućivali su apel prištinskim vlastima da sprovedu odluku ustavnog suda iz 2016.

Manastiru Visoki Dečani je 1946. godine oduzeto 700 hektara zemlje, međutim, država Srbija 1997. godine vraća manastiru 24 hektara što zajedno sa dvadesetak hektara, koliko je manastir imao do tada, čini 55 hektara zemlje.

Ta 24 hektara redovno su ubeležena u katastar, ali ih nakon 1999. lokalna vlast ne priznaje. Iako manastir i dalje koristi tu zemlju, opštinske vlasti počinju da osporavaju vlasništvo manastira, a Unmik tada odlučuje da manastir nastavi da koristi ovo imanje sve do rešavanja spora na sudu.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво