Читај ми!

Otvorena manifestacija "Dani Srpske u Srbiji"

U Narodnom pozorištu u Beogradu otvorena je manifestacija "Dani Srpske u Srbiji". Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je kako je ta manifestacija lepa prilika da se istakne jedinstvo jednog naroda i dodao da je Srbija uvek bila uz svoj narod u RS, kao što to i danas čini. Patrijarh Porfirije poručio je Srbija i RS treba da sarađuju na unapređenju prosvete, kulture i ekonomije i onih vrednosti koje čine posebnosti srpskog naroda. Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da je jačanje saradnje Srbije i RS "od suštinskog interesa za srpski narod".

Radovan Višković je poručio da srpski narod treba da bude okrenut budućnosti, ali da ne zaboravlja prošlost, navodeći da je istorija srpskog naroda, pa i današnjica borba za slobodu i da je RS nastala kao posledica borbe za ognjišta i da su se Srbi kao i u drugim nametnutim ratovima borili za slobodu i svoj dom.

Višković je istakao da je jedinstvo srpskog naroda, ma gde na svetu da živi, preduslov za opstanak Srba na ovim prostorima i da su jedinstvo i sloga imperativ za buduće generacije. 

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije poručio je da je radi isticanja jedinstvenog zdravog etosa dobro da postoje ovakve manifestacije i da Srbija i RS treba da sarađuju na unapređenju prosvete, kulture i ekonomije i onih vrednosti koje čine posebnosti srpskog naroda.

Te vrednosti, kako je rekao patrijarh, "ne smeju da budu izmenjene globalizmom i granicama" i da su to "one posebnosti po kojima Gospod poznaje Srbe – svetosavlje, po kojem srpski etos živi jevanđelje Hristovo".

Istakao je da je srpska kultura izrazito hrišćanska, tradicionalna, ali i savremena, sa savršenim fonetskim pismom – ćirilicom, te da tu srpsku kulturu krase i gostoljublje, poštovanje prema drugima, poštovanje izbora, ali i svojih sloboda na temelju čojstva.

"Što želim nama, jednako želim i svakom narodu sa kojim živimo i preplićemo se, ali i svima narodima sveta da dođemo do mira", poručio je patrijarh Porfirije.

Podsetio je da je njegov prethodnik, patrijarh Irinej, gajio ljubav i vodio brigu o srpskom narodu gde god živeo, ali posebno o RS i da je smatrao da RS treba da sarađuje posebno sa Srbijom, ali i svim drugim zemljama u okruženju, Rusijom, Grčkom, ali i sa zapadnim zemljama, jer je prema njegovim rečima bio "sledbenik Svetog Save nepokolebljivo u pravoslavlju okrenut istoku, ali i saradnji sa svima, posebno prvim komšijama".

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da je jačanje saradnje Srbije i RS "od suštinskog interesa za srpski narod", a da je manifestacija potvrda čvrstih uzajamnih veza preko najlepšeg oblika saradnje – kulture.

Naglasila je da je istorija srpskog naroda prepuna uspeha, ali i stradanja i da treba očuvati istorijsko pamćenje onako kako je to na primer urađeno sa izložbom o Jasenovcu.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da su "Dani Srpske u Srbiji" most koji spaja Srbe s ove i one strane Drine koji je svake godine sve čvršći i lepši.

Na otvaranju manifestacije u Narodnom pozorištu u Beogradu intonirane su himne Srbije i RS, a nastupio je i Simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije.

Manifestacija će trajati do 29. septembra u Beogradu, Kruševcu, Kraljevu, Šidu, Kragujevcu, Kikindi, Zrenjaninu, Sečnju, Nišu, Subotici i Novom Sadu.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво