Читај ми!

Zbog suše i grada paprike nema dovoljno – cena ajvara i do 1.000 dinara

Kasnije nego prethodnih godina počela je priprema ajvara u leskovačkoj kotlini. Zbog suše i grada paprika je skupa, kilogram košta do 130 dinara, a nema je dovoljno. To će uticati i na cenu ajvara koja će biti i do hiljadu dinara.

Kad vatra zapucketa u "smederevcu" ili ručno izrađenom kubetu i zamiriše pečena paprika znači da je počelo. Do tradicionalno pripremljenog leskovačkog ajvara, jedinstvenog ukusa, stiže se samo strpljenjem.

"Tajna dobrog leskovačkog ajvara je u dobrom receptu, dobroj paprici, načinu prženja, bez dva sata nema dobrog ajvara", otkriva samo neke tajne dobrog leskovačkog ajvara Danijela Banković iz Socijalnog preduzeća "Ruža" u Lebanu.

Recept je zaštićena tajna, a paprika svake godine lutrija. Sunce ju je pržilo, grad oštetio, negde i uništio, umanjio rod, ali je kvalitet leskovačke ajvarke ipak odličan. 

Paprika nema dovoljno

"Paprike doduše na korenu ima, ali neće da zri zbog vremenskih uslova i naravno to će na kraju uticati na cenu ajvara koja će ići od 700 do 1.000 dinara", navodi Stevica Marković iz Udruženja "Leskovački ajvar".

Uz šerpe i oranije staju i muškarci, bez obzira na godine i zanimanje.

"Ima vremena da se umorimo, polako smo krenuli jedno desetak dana već radimo, ali imamo još dva meseca naporna ispred nas", navodi Stevan Petrović iz gazdinstva "Petrović".

Delikatesom koji mami i ukusom i mirisom polako se pune tegle. Udruženje "Leskovački ajvar" planira da proizvede oko 50.000 tegli brendiranog specijaliteta. Brine ih jedino kako svima izaći u susret jer paprika nema dovoljno.

"Da li ćemo planirane količine da proizvedemo to ja ne znam, trudimo se da izvučemo maksimalni kvalitet kao i do sada, papriku teško nalazimo u tipu kurtove paprike, a industrijsku i neke druge sorte ne koristimo", navodi Gordana Petrović iz Udruženja "Leskovački ajvar".

Ajvar od organske paprike

Mleveni ili cepkani, blagi ili ljuti, sve zavisi od ukusa. U lebanskoj "Ruži" nude i ajvar od organske paprike.

"Mi lakše dođemo do organske paprike nego do konvencionalne, jer imamo svoje kooperante, zakazanu proizvodnju i otkup i ispade na kraju da je skuplja od organske", navodi Slobodanka Pavlović, menadžer Socijalnog preduzeća "Ruža" Lebane.

Izmešali su se ovih dani mirisi paprike, paradajza, sirćeta. Sa juga, uz ajvar, na put kreću i peglane paprike, paradajz salata, pinđur, ljutenica.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво