Čitaj mi!

Parada ponosa u Beogradu, šetnja centralnim gradskim ulicama prošla bez incidenata

Učesnici ovogodišnje Parade ponosa prošetali su glavnim ulicama u Beogradu i poslali poruku "Ljubav je zakon", što je i slogan Prajda. Šetnja protekla bez incidenata. Jake policijske snage raspoređene u gradu.

Kako je protekao Prajd

Pripremili Zoran Slepčević i Sanja Živković

Završena šetnja, građani se vratili u Manjež

Građani koji su šetali glavnim ulicama u Beogradu vratili su se u park Manjež, odakle je i počela šetnja u okviru Prajda. U parku je organizovana žurka, koja bi prema najavama trebalo da traje do 23 sata.

Foto: RTS/Zoran Slepčević

Šetnja protiče bez incidenata

Učesnici šetnje napravili su krug centralnim gradskim ulicama, a na kratko su se zaustavili kod Skupštine gde su istakli svoje zahteve, pre svega usvajanje Zakona o istopolnim zajednicima.

Trenutno silaze niz ulicu Kneza Miloša, odakle će otići u Nemanjinu, a potom u park Manjež, odakle je šetnja i krenula.

Kako javlja reporter RTS-a sa lica mesta, šetnja protiče bez incidenata. 

Foto: RTS/Zoran Slepčević

Počela šetnja

Kod parka Manjež formirana je kolona u kojoj su učesnici Prajda koji su krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama.

Na početku kolone razvijen je transparent na kom piše "Ljubav je zakon" što je i naziv ovogodišnje Parade ponosa.

Kolona se kreće Ulicom Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, Kneza Miloša i Nemanjinom, ponovo do parka Manjež.

Tokom šetnje kolona će se dva puta kratko zaustaviti kako bi bili ponovljeni zahtevi Beograd Prajda i iskazana solidarnost sa žrtvama nasilja i diskriminacije.

Šetnja centralnim gradskim ulicama

Brankica Janković, Gordana Čomić i Entoni Godfri na Prajdu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja tradicionalno podržava Prajd, i ove godine se pridružila učesnicima.

Takođe, na Prajd su došli i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri.

Foto: RTS/Zoran Slepčević

Okupljanje u Manježu

Učesnici ovogodišnje Parade ponosa okupljaju se u beogradskom parku Manjež, odakle će kasnije krenuti u šetnju.

Jake policijske snage u većem delu grada. 

Foto: Fonet/Božana Pavlica

U gradu, najviše oko parka Manjež, primetni su kordoni policije, a zbog ovog događaja i veće su saobraćajne gužve.

Program Parade ponosa počeo je u parku Manjež oko 16.30 uvodnim obraćanjima, nakon čega su učesnici Prajda oko 17.30 krenuli u šetnju glavnim gradskim ulicama.

Šetnja je planirana Ulicom Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, Kneza Miloša i Nemanjinom, ponovo do parka Manjež gde je planiran zabavni program do 23 časa.

Tokom šetnje kolona će se dva puta kratko zaustaviti kako bi bili ponovljeni zahtevi Beograd Prajda i iskazana solidarnost sa žrtvama nasilja i diskriminacije.

Tokom trajanja šetnje saobraćaj će biti zaustavljen u centru Beogradu.

Zahtevi LGBT+ zajednice 

LGBT+ zajednica u Srbiji zahteva usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, koji je nedavno povučen iz skupštinske procedure iako je njegovo usvajanje bilo gotovo izvesno. Tim zakonom istopolni parovi dobili bi neka od osnovnih prava koja do danas nisu mogli da ostvare, poput prava na podelu imovine ili učešća u donošenju odluka u slučaju bolesti.

Takođe, zahtevaju i usvajanje Zakona o registrovanim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, zatim usvajanje lokalnih Akcionih planova za LGBT+ zajednicu.

Zahteva se i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici.

Aktivisti LGBT zajednice nezadovoljni tempom ispunjanjavanja njihovih zahteva.

"Progres postoji ali je vrlo spor, ono što postojoi 20 godina ili više od 20 godina se ispunjava prilično sporo, nažalost i pored zahteva jasnih da to ne bude ove godine Beograd je ponovo zatvoren, ponovo imamo kordone, to nije do organizatora već do policije iako mi sa policijom sarađujemo", poručuje Goran Miletić, član Organizacionog odbora Beograd Prajda.

Nasilje i diskriminacija - dva ključna problema za LGBT populaciju.

"Tolerancija prema njima je mera naše čovečnosti, toleranicija prema njima, da li razumemo reč čojstvo", ističe ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Među zahtevima su i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

"Mislim da treba da dobijemo jedan kvalitetan zakon kada za to bude vreme i kada rešimo sve što bi eventualno bio problem", navodi poverenica za ravnopravnost Brankica Janković. 

Ovogodišnja kuma Prajda je pevačica Nataša Bekvalac.

Antikovid mere 

Iz Beograd Prajda ranije su najavili da će svi učesnici Prajda biti u obavezi da redarima na ulazu pokažu sertifikat o vakcinaciji, ili potvrdu o negativnom antigenskom testu ne starijem od 48 sati ili PCR testu ne starijem od 72 sata ili potvrdu o zarazi virusom ne stariju o šest meseci ili ne mlađu od 14 dana.

Ukoliko ne budu imali ništa od tih potvrda, biće im omogućeno brzo testiranje na kovid-19 u vidu antigenskih testova, i to po ceni od 350 dinara.

Prošlogodišnja Nedelja ponosa održana je onlajn zbog pandemije koronavirusa.

Beograd će biti domaćin i Europrajda 2022. godine, evropske Parade ponosa.