Читај ми!

Skup u SANU - Obrazovanje prioritet u strateškim projektima

Stanje, perspektive i uloga obrazovanja u razvoju Srbije - tema je dvodnevnog skupa koji se održava u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Za razvoj obrazovanja, najvažniji je kontinuirani rad, ali i ozbiljna reforma od predškolskog obrazovanja do doktorata.

U strateškim projektima, prioritet pripada obrazovanju. I svi smo dužni da na izazove vremena spremamo odgovore, kažu u Domu znanja, nauke i umetnosti.

"Vrata Srpske akademije nauka i umetnosti otvorena su za sasadnju i po ovom i po drugim pitanjima. I nisu ni bila ograničena samo za članove SANU", rekao je Vladimir Kotić, predsednik SANU.

"Samo u sazvučju svih elemenata koje čine život jednog čoveka i jednog društva mi možemo govoriti o obrazovanju, tj. o formiranju bića i pojedinca, etosa i naroda", kaže patrijarh Porfirije.

Zato je pre svega potreban kontinuitet u radu, ali i reforme postojećeg sistema visokog obrazovanja.

"To znači menjanje kadrovske politike, to znači primanje nastavnika i način finansiranja univerziteta", kaže akademik Vladica Cvetković.

Prvo moraju da se rekonstruišu nacionalna tela, Nacionalni savet za visoko obrazovanje, spisak recenzenata, da se mora zaoštriti kriterij", kaže profesor Ivan Ivić.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Marijana Dukić Mijatović kaže da je to ministarstvo spremno da prihvati svaku konstruktivnu kritiku koja će dovesti do što boljih rešenja, kako bi se obezbedio prosperitet.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво