Čitaj mi!

Dan Sektora za vanredne situacije – oni su naši heroji, za 12 godina spasili 26.000 osoba

Širom Srbije obeležava se Dan Sektora za vanredne situacije. Luka Čaušić, vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, rekao je za RTS da su komunikacija i prevencija ključ za dobro reagovanje kada dođe do vanrednih situacija.

Luka Čaušić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da su operativna srž sektora vatrogasci-spasioci, za koje je rekao da su "ljudi heroiji".

Prema njegovim rečima, od momenta formiranja sektora 2009. godine do danas bilo je više od  381.000 akcija i spaseno je više od 26.000 osoba.

Načelnik Sektora za vanredne situacije kaže da je od početka godine bilo poplava, uništavanja avio-bombe na Banovom brdu, eksplozija u Čačku. Zatim je, kaže, došlo leto koje je bilo jedno od najopterećenijih što se tiče požara.

Pripadnici Sektora pomagali su i kolegama u Republici Srpskoj, Severnoj Makedoniji, Grčkoj koje su se borile sa požarima.

Jedna od najizazovnijih akcija ove godine bilo je i gašenje požara u kineskom tržnom centru na Novom Beogradu, za koji načelnik Sektora za vanredne situacije kaže da je bio dramatičan.

"Spaseno je 230 lokala i prema rečima komandanta u Beogradu, to je bilo najveće angažovanje ljudstva i tehnike u gradskom jezgru što se tiče vatrogasno-spasilačke brigade Beograd", rekao je Čaušić.

Dodaje da izazova ima svakog dana. Od 17. septembra prošle godine do danas bilo je oko 30.000 intervencija.

U Sektoru je trenutno angažovano oko 3.200 vatrogasaca-spasilaca dok je evropski standard oko 7.000, pa se kontinuirano radi na prijemu mladih kolega, navodi Čaušić.

U sklopu obeležavanja Dana sektora za vanredne situacije održana je konferencija u znak sećanja na preminulog načelnika Sektora Predraga Marića, koji je preminuo od posledica kovida.

"Bio je vizionar i veliki čovek, stvorio je službu, počeo 2003/4. godine i ostavio nam je modernu službu, veoma dobro organizovanu i strateški odlično postavljenu, naše je samo da radimo jače i više", poručio je Čaušić.

Čaušić ističe da su komunikacija i prevencija ključ za dobro reagovanje kada dođe do vanrednih situacija.

Danas će zaslužnim pripadnicima Sektora biti uručene nagrade, a na trgovima i parkovima širom Srbije biće prikazana vatrogasna tehnika, koju će građani moći da pogledaju.

Načelnik Sektora za vanredne situacije čestitao je slavu i Dan pripadnicima Sektora, sa željom da uspešno završe intervencije i da se živi i zdravi vrate svojim porodicama.