Читај ми!

Obeležen Dan tradicije – narodne nošnje, defilei i nagrade za najbolje na konkursu "Biram Srbiju"

Proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave pridružili su se i najmlađi poštovaoci kulturnog nasleđa, učesnici novoustanovljene manifestacije Dan tradicije. U narodnim nošnjama prošetali su Knez Mihailovom ulicom od Biblioteke grada do Palate "Albanija" gde je održan i muzičko-scenski spektakl. Organizatori festivala su Dečji kulturni centar Beograd i Udruženje koreografa narodnih igara Srbije.

U centru Beograda narodne igre i pesme, zvuci frule, gajdi i kavale, kazivanja o srpskim junacima i njihovim podvizima... Među pet stotina učesnika su deca i mladi iz kulturno-umetničkih društava, horova, vokalnih grupa, ali i umetnici koji rade sa decom i stvaraju za decu.

"Mi smo hteli da napravimo tu komunikaciju između predaka i potomaka, dakle na neki način da to bude ogledalo predaka. Zato smo i rekli da na ovaj dan deca dođu u nošnjama ili u nekom delu te nošnje koju su uzeli od svojih baka, deka ili svojih predaka i da to ponosno ponesu na ovaj dan", kaže Ivana Teodorović Stojanović, urednica Programa "Dan tradicije".

Na konkurs "Biram Srbiju" stiglo je više od stotinu likovnih, literarnih i video radova dece od 5 do 14 godina inspirisanih pre svega ličnom, porodičnom tradicijom. Najuspešniji autori su od Turističke organizacije Srbije i Beograda na dar dobili putovanje.

Svečani defilei učesnika manifestacije održani su i u gradovima i selima Srbije.

"Čitava Srbija, dijaspora, gde god da nas ima u bilo kom delu sveta, svi treba da se okrenemo i kažemo, mi pratimo tragove naših predaka", navodi Dragan Pantelić, predsednik Upravnog odbora Udruženja koreografa narodnih igara Srbije.

Organizatori festivala planiraju da se od naredne godine u okviru Dana tradicije uz muzičko-scenski program i konkurs održava i sajam starih zanata.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво