Читај ми!

Novi život beogradske "Ložionice" – postaje multifunkcionalni kreativni centar

"Ložionica" kod Mostarske petlje koja je pod zaštitom države postaće multifunkcionalni kreativni centar. Radovi bi trebalo da počnu u junu naredne godine, najavila je premijerka Ana Brnabić.

Posle nekoliko naučno-tehnoloških parkova, Državnog data centra u Kragujevcu, obnove "Kineske četvrti" u Novom Sadu, nova "Ložionica" će objediniti sve što je do sada urađeno u oblasti digitalizacije. Talenat, inovativnost, kreativnost – ključne su reči za njen novi život.

U tom prostoru će se osnaživati i umrežavati pojedinci, udruženja, preduzeća, promovisati i razmenjivati znanje, i domaće i svetsko. Samim tim, postaće i mesto interesantno turistima.

"Da ga vratimo i građanima Beograda i svim ljudima koji žive u Srbiji, pre svega mladima, pre svega umetnicima, inovatorima, stvaraocima svake vrste, da ga oplemenimo zato što je ovo ogromno bogatstvo koje imamo, a koje smo kao i toliko bogatstava koja imamo potpuno zapostavili", ističe premijerka Ana Brnabić.

"Ložionica" je izgrađena od armiranobetonske konstrukcije, najstarije takve konstrukcije u Beogradu, i njen izgled će ostati isti. Novi višenamenski centar biće izgrađen na 14.000 kvadratnih metara.

Uz rekonstruisano staro zdanje sa okretnicom i vodotornjem, za kreativne industrije i programe na otvorenom stajaće i novi objekat namenjen informacionim tehnologijama i inovacijama.

"Ovo će biti mesto koje će okupljati mlade kreativne ljude, mesto gde će oni moći da nađu posao, da stvaraju, da njihove ideje doprinose daljem razvoju našeg društva", navodi direktor za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Pobednik međunarodnog konkursa za najbolje urbanističko-arhitektonsko rešenje novog zdanja znaće se 15. novembra, a radovi će početi u junu naredne godine. Prema prvim procenama, u preuređivanje "Ložionice" biće uloženo do trideset miliona evra.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво