Čitaj mi!

Preporuka Poverenice po dopisu "Mame su zakon"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, postupajući po dopisu udruženja "Mame su zakon", uputila je preporuku mera kako bi odluka Ustavnog suda Srbije, kojom je grupa odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom proglašena neustavnim, dobila svoju punu i ispravnu primenu.

Predloženim merama otklanja se mogućnost da bi pogrešnjim tumačenjem nadležnih ministarstava, a zatim i službenika javne uprave, mogle postojati diskriminacije nad nekim grupama žena, saopštilo je to udruženje.

"Mame su zakon" obratile su se sredinom avgusta Ustavnom sudu, Ministarstvu za rad, Ministarstvu za brigu o porodici, Poverenici i predsednici Vlade, kako bi korigovali instrukciju o sprovođenju odluka Ustavnog suda.

Pomenuta ministarstva su uputila zahtev organima opštinske i gradske uprave, kao i centrima za socijalni rad.

Poverenica je dala rok od 30 dana nadležnim ministarstvima da koriguju instrukciju ili da se za detaljnije tumačenje odluka Ustavnog suda obrate Ministarstvu pravde u čijoj je nadležnosti primena Zakona o Ustavnom sudu.

"Organizacija 'Mame su zakon' zahvaljuje Poverenici na brzoj reakciji. Nadamo se da će njena preporuka motivisati nadležna ministarstva da u najkraćem mogućem roku koriguju instrukciju, jasno upute organe javne uprave o načinu sprovođenja, a zatim i da blagovremeno obaveste sve žene koje su pogođene primenom neustavnih odredbi od jula 2018. godine do stupanja na snagu odluka Ustavnog suda, kako bi u zakonskom roku sve bez izuzetaka ostvarile pravo na obeštećenje", navodi se u saopštenju.