Читај ми!

Protest kod Čačka, meštani tvrde da ostaju bez plodne zemlje zbog deponije

Zbog eksproprijacije plodne zemlje za deponiju materijala meštani Ljubićke Baluge kod Čačka organizovali su protest jer im, kako kažu, posle eksproprijacije za izgradnju Moravskog koridora, sada nenajavljeno oduzimaju hektare plodne zemlje za skladištenje materijala tokom gradnje puta.

Okupili su se na mestu gde je planirana izgradnja petlje kojom će se Moravski koridor spojiti sa auto-putem "Miloš Veliki".

Protestom, kažu, žele da skrenu pažnju na probleme koje imaju. Nezadovoljni su ponuđenom cenom za eksproprijaciju zemljišta na kome će biti pozajmišta i gde će se odlagati materijali prilikom gradnje koridora. Ističu da ostaju bez plodnih oranica.

"Od čega ćemo mi da hranimo naše porodice, od čega ćemo da se izdržavamo i da živimo? Treba da budemo socijalni slučajevi i da radimo negde za 20.000 dinara, a ulagali smo od naših dedova, pradedova, očeva. Naša deca ulažu za njihovu decu", kaže Aleksandar Jeremić.

Bratislav Simović smatra da će sutra ta zemlja biti prilično komercijalna, vredna.

"Pitanje je koliko će ona koštati, 3.000 evra po aru, 5.000 evra po aru, danas država ovim ljudima uzima zemlju po 150 evra po aru", dodaje Bratislav.

U Ljubićkoj Balugi je uglavnom završena eksproprijacija za trasu Moravskog koridora i budućeg korita Zapadne Morave.

U lokalnoj samoupravi kažu da postoji više mogućnosti da se ovi problemi ublaže ili u najvećoj meri reše, kao što su u dve mesne zajednice uspeli da promene lokacije za odlaganje materijala.

"Ima puno zemljišta između starog i novog korita reke Zapadne Morave koje je prilično lošijeg kvaliteta i u perspektivi će ostati nepristupačno tako da tu postoji jedan prostor da se sama odlagališta materijala izmeštaju na takve lokacije", navodi Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

U čačanskoj Gradskoj upravi ističu da je za narednu sedmicu ugovoren sastanak sa "Koridorima", da će izaći i na teren kako bi se za meštane pronašlo adekvatno rešenje.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара