Čitaj mi!

Preminuo Kosta Bunuševac

Član slikarske sekcije Udruženja likovnih umetnika Srbije Kosta Bunuševac umro je u 73. godini, u sredu 8. septembra, objavio je ULUS.

Kosta Bunuševac rođen je 1948. u Splitu, u tadašnjoj Jugoslaviji, a završio je odsek slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1971, u klasi profesora Stojana Ćelića.

Bunuševac je imao brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inostranstvu, a bio je multimedijalno orijentisan na teatar, dizajn, marketing, pronalazaštvo, muziku, arhitekturu, glumu na filmu, u pozorištu i na televiziji.

Radio je kao profesor na Akademiji lepih umetnosti, od 1999. do 2007, idejni je tvorac nagrađene TV emisije "Oliver Mandić i Beograd noću", a javnost ga poznaje i kao omiljeni lik Super Ridža iz filma "Kako je propao rokenrol".

Prvim crtežima na studijama večernjeg akta, u duhu najboljih akademskih realista, unutar male grupe ezoterika, Bunuševac je objavio svoju likovnu moć, naveo je ULUS.

Krajnja ponesenost, ushićenost kojom vlada strog, gotovo okrutan sistem, kartezijanska logika i asketizam, obeležili su njegov rad od prvih dana.

Bunuševac slikar, crtač, dizajner, performer, promoter, demijurg, „one man show", uz još dve tri ličosti, bio je centar svih, ne samo „andergraund" okupljanja vertikalnog Beograda 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Taj duh je sazrevao u spektakularnim izazovima i iluminacijama Koste Bunuševca, ističe Udruženje likovnih umetnika.