Читај ми!

Vujovićeva: Zamena kotlarnica po Srbiji do početka grejne sezone

Koje mere nadležni preduzimaju da bismo imali bolji kvalitet vazduha, šta se dešava sa deponijom u Vinči i kada će biti gotova studija o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat rudnika jadarita "Rio Tinta", za RTS je govorila resorna ministarka Irena Vujović.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović kaže za RTS da je u topionici kompanije "Ziđin" u Boru počelo sa radom postrojenje za odsumporavanje.

"Zahvaljujući tom sistemu eleminisaće se u potpunosti emisija PM čestica (2,5 i 10)", ističe Vujovićeva.

Navodi da je u avgustu 2020. godine u Boru bilo 14 dana sa prekomernim zagađenjem, dok je istog meseca ove godine, kada je počelo da radi postrojenje za odsumporavanje, nijedan jedini dan nije bilo povišene emisije otrovnih čestica.

Kako dodaje, to ne znači da ubuduće neće biti dana sa prekomernim zagađenjem, ali će se to meriti satima.

Naglasila je da u Boru ima i drugih postrojenja koja će biti rekonstruisana, poput gradske toplane.

"Kotlarnica će biti zamenjena savremenijom koja će koristiti ekološki prihvatljive energente", kaže Vujovićeva.

Ukazala je da je dosad kineski "Ziđin" u zaštitu životne sredine u Boru uložio preko 100 miliona evra, a uložiće još toliko u prvoj polovini 2022.

O konkursu za zamenu kotlarnica

Na pitanje kako teče konkurs za zemenu kotlarnica po gradovima i opštinama u Srbiji, Vujovićeva podseća da on raspisan februara ove godine uz uslov da se svi radovi završe do početka grejne sezone.

Prema njenim rečima, u toku je nadzor svih radova za koje su odvojena značajna sredstva i da oni teku u predviđenim tempom.

"U Valjevu se menja gradska koltarnica koja će sa mazuta preći na prirodni gas, kao i u Smederevu, Novom Pazaru i Užicu", navodi Vujovićeva.

Naglašava da će u Valjevu ostati problem fabrike "Krušik" koja je veliki zagađivač, dodajući da nadležni pokušavaju da nađu rešenje.

Zamenu kotlova u Kragujevcu se radi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, gde je dodatni problem i deponija pepela.

Ta deponija prizovdi 40.000 tona pepela, a po zameni kotlova i ona će se zatvoriti, napominje Vujovićeva.

Zatvorena stara deponija u Vinči

Govoreći o Vinči, Vujovićeva ukazuje da je stara deponija sada zatvorena. Grad Beograd i strani partner imaju obavezu da saniraju tu staru deponiju do kraja 2023, dodaje resorna ministarka.

Vujovićeva ističe da na novoj već radi postrojenje za preradu, gde se, kako kaže, otpad odlaže po svim pravilima.

"Građani su nam glavni saveznici, daju nam sugestije ali i prijavljuju neodgovorne pojedince. Svi moramo da učimo i radimo na razdvajanju otpada", poručuje ministarka.

Na pitanje o protestu zbog zagađenja vazduha u Beogradu, Vujovićeva kaže da "ne voli politizaciju ekoloških tema".

"Slažem se sa svim zahtevima građana i mi već po njima postupamo. Sve je u redu dok su ti motivi konstruktivni", dodaje Vujovićeva.

Kada je reč o projektu "Rio Tinto", Vujovićeva poručuje da se ne može unapred govoriti o negativnim posledicama po životnu sredinu pre nego što se izrade neophodne studije.

"Sada je izrađen 'korak' pred tu studiju koji je sada na javnom uvidu. U narednih desetak dana očekujemo da nam se pošalju sve primedbe koje će se razmatrati", kaže Vujovićeva.

"Tek nakon toga komapnija 'Rio Tinto' će moći da radi studiju o proceni uticaja na životnu sredinu koja će takođe biti na javnom uvidu", zaključuje Vujovićeva.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво