Читај ми!

Reka Blatašnica jedna od najzagađenijih u Srbiji, od nje beže i životinje i ljudi

Reka Blatašnica, koja protiče kroz Blace i uliva se u Rasinu, u blizini ušća u jezero Ćelije, već decenijama je mrtva reka kojom se širi nesnosni smrad. Kada će ovaj ekološki problem početi da se rešava?

Može li Blatašnica ponovo postati izvor života, umesto jedne od najzagađenijih reka u Srbiji, od koje beže i životinje i ljudi, pitanje je koje muči meštane ovdašnjih sela već decenijama.

"Svojevremeno, to je bila zlatna reka i čista voda, tu su imale ribe i kupali smo se, sve živo, a sad je samo đubre, nema ništa u njoj, crna je k‘o gavran i smrdi", priča Srboljub Makragić iz  Čučala.

"Tu nisi u stanju da boraviš, moraš da bežiš kući, ‘oćeš-nećeš. Meni kuća sa one strane, visoko gore, 180 metara od puta, i oseća se", dodaje Lazar Anđić iz Blaca.

Rade Bogićević iz Džepnice kaže da se ljudi na pijaci samo okrenu i odu kad čuju da se bašta nalazi pored Blatašnice, neće da kupuju proizvode.

Mala toplička opština Blace, nije sve vreme sedela skrštenih ruku kada je reč o rešavanju ekoloških problema, ali je sada očigledno da je ovo preveliki zalogaj za skromni opštinski budžet.

Osamdesetih godina prošlog veka, Blace je izgradilo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, što ju je tada svrstalo u jednu od najnaprednijih ekoloških opština u Srbiji.

Nažalost, ovo postrojenje radilo je kratko, samo nekoliko godina, zbog, kako su nam rekli u lokalnoj samoupravi, izuzetno visokih troškova.

U lokalnoj samoupravi kažu da su izvukli pouke i da sada rade zajedno za Opštinom Brus i Gradom Kruševcom u okviru projekta zaštite jezera Ćelije, čiji je najveći zagađivač upravo Blatašnica.

"Ako znamo da su sredstva obezbeđena, znači da nikad nismo bliži ovom rešenju. Mogu da vam kažem da će izvođač radova biti izabran do kraja novembra meseca, a početak radova se očekuje početkom naredne godine", ističe Ivan Burgić, predsednik Opštine Blace.

Projekat izgradnje zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Blacu i Brusu, ali i izgradnju i rekonstrukciju kolektorskih i kanalizacionih mreža na teritoriji ove dve opštine, finansiraće sa trinaest miliona evra Evropska unija iz pretpristupnih fondova.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво