Читај ми!

Grad Beograd finansira vantelesnu oplodnju za 100 parova sa sekundarnim sterilitetom

Grad Beograd raspisao je javni poziv za podnošenje prijava za parove sa jednim detetom i za to izdvojio trideset miliona dinara. Na ovaj konkurs mogu da se jave parovi koji su prvo dete dobili prirodnim začećem, žive na teritoriji Beograda više od 12 meseci, imaju medicinsku dokumentaciju lečenja sekundarnog steriliteta od četiri godine i da žena ima do 42 godine. Konkus traje do 17. septembra, kaže za RTS predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" Sandra Jovanović.

Sandra Jovanović ističe da parovi koji su prvo dete dobili vantelesnom oplodnjom imaju pravo preko RFZO-a na dva postupka vantelesne oplodnje.

Jedan od uslova konkursa je da je prošlo više od četiri godine od kada je ustanovljen problem sa začećem.

"Dve stvari koje se boduju su godine žene i koliko se dugo leči par. Parovi sa sekundarnim sterilitetom, ukoliko je nakon dobijanja prvog deteta došlo do nekih izmenjenih okolnosti, imaju mišljenje specijaliste, podnose prijave i rangiraće se tih sto parova", objašnjava Sandra Jovanović.

Prema njenim rečima, sekundarni sterilitet je veoma zastupljen u Srbiji.

"Mi dnevno imamo oko 50 poziva na nacionalni broj 0800-333-030 za vantelesnu oplodnju i od tih poziva oko 15 je vezano za sekundarni sterilitet", dodaje predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" .

Naglašava da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja ima neograničen broj procedura vantelesne oplodnje sa starosnom granicom za žene do 43 godine.

"Do te godine žene, ukoliko par nema nijedno dete a postoji medicinska indikacija za vantelesnu oplodnju, parovi imaju pravo da preko RFZO-a apliciraju za vantelesnu oplodnju. Postoje komisije koje oni moraju da prođu. Trenutno u Srbiji postoji šest državnih klinika i jedanaest privatnih koje mogu da biraju", ističe Jovanovićeva.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво