Izborni sabor SPC

Sabor Srpske pravoslavne crkve izabraće novog patrijarha na zasedanju koje počinje sutra. Novi patrijarh biće izabran žrebom, odnosno nasumičnim izvlačenjem ceduljice sa imenom jednog od tri kandidata koji su ušli u najuži izbor. Za poglavara crkve mogu biti birani samo episkopi koji najmanje pet godina upravljaju eparhijom.

Na zasedanju koje počinje sutra, 22. januara, Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) izabraće novog patrijarha.

Novi patrijarh biće izabran žrebom, odnosno nasumičnim izvlačenjem ceduljice sa imenom jednog od tri kandidata koji su ušli u najuži izbor.

Po Ustavu Srpske pravoslavne crkve, patrijarh može biti svako ko je "eparhijski episkop najmanje pet godina".

Sabor SPC ima 44 članova, a 34 episkopa ispunjavanju uslov da budu kandidovani za novog patrijarha.

Procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i epskopi kako u Srbiji, tako i u svetu, i to tokom "Izbornog sabora", za čiji rad je potrebno učešće najmanje dve trećine članova Svetog arhijerejskog sabora.

Tada se oni zaklinju da će voditi računa samo o dobru i interesu Crkve, naroda i otadžbine, te da će glasati za najboljeg.

Potom se glasa tajno, listićima, a svaki od trojice kandidata - koji je, potom, kandidat za novog patrijarha - mora dobiti više od polovine glasova. Otuda, prilikom izbora, postoje najmanje dva kruga glasanja, a prilikom izbora patrijarha Pavla je bilo i po devet.

Kada se saznaju imena trojice kandidata koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na biranje žrebom, odnosno "apostolskim načinom", koji proističe iz novozavetnog izbora apostola Mateja posle Judinog izdajstva.

Konkretno, članovi Sabora iz Saborske sale prelaze u patrijaršijsku kapelu Svetog Simeona Mirotočivog - na službu "Priziva Svetog Duha za izbor novog patrijarha", koju služi najstariji arhijerej po hirotoniji.

Tokom te službe, tri imena stavljaju se u zasebne koverte, a one u Jevanđelje.

Suština ovog čina je u verovanju da su "članovi Sabora odabrali kandidate po ljudskim vrlinama, a da je Božja volja koji je od njih trojice dostojan trona patrijarha srpskog".

U tačno određenom delu službe, jedan od monaha, izabran od Sabora, izvlači kovertu u kojoj je ime novog patrijarha.

Jasno definisanim i preciznim članovima Ustava Srpske pravoslavne crkve i činjenicom da u izboru patrijarha učestvuju samo arhijereji SPC, potpuno je isključena mogućnost da država ili neko drugi, izvan crkve na bilo koji način utiče na glasanje za izbor novog poglavara autokefalne Srpske pravoslavne crkve. Takav način izbora uveden je 1967. godine.

Ime novog patrijarha prvi će saznati episkop šabački Lavrentije jer, prema crkvenim pravilima, ima izabranog prvo čita najstariji po episkopskom stažu.

Patrijarh srpski Pavle preminuo je 15. novembra i od tada vlast u SPC vrši Sinod, odnosno crkvena vlada. Za čuvara trona izabran je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Srpski patrijarsi

DIMITRIJE (PAVLOVIĆ) 1920-1930. Rođen u Požarevcu 1846. Za patrijarha srpskog rukopoložen u beogradskoj Sabornoj crkvi godine 1920, u svojoj 74. godini. Za vreme patrijarha Dimitrija, obnovljena je stara Braničevska eparhija i uspostavljene su tri nove: Češko-moravska, Američko-kanadska i Bihaćka, a izabrano je šesnaest novih arhijereja. Tek posle njegovog upokojenja proglašen je jedinstveni Ustav za celu SPC, pripreman punu deceniju. Upokojio se 1930. u Beogradu i po svojoj želji sahranjen je u manastiru Rakovici.

VARNAVA (ROSIĆ) 1930-1937. Rođen 1880. u Pljevljima. Posle upokojenja patrijarha Dimitrija, izabran je za drugog patrijarha obnovljene Patrijaršije i rukopoložen 1930. Za njegovo vreme Srpska crkva je doživela pravu obnovu. Ujedinio je Crkvu, ranije izdeljenu u šest raznih zakonodavnih, administrativnih, finansijskih i jerarhijskih područja. Doneo je Ustav SPC sa Sprovedbenim naredbama. Upokojio se 1937. u Beogradu, pod nerazjašnjenim okolnostima. Sahranjen je u Malom hramu Svetog Save u Beogradu.

GAVRILO (DOŽIĆ) 1938-1950. Rođen je 1881. u Vrujcima, u Donjoj Morači. Po završetku Bogoslovsko -učiteljske škole u Prizrenu, postavljen je za učitelja u Dečanima. Posle završetka studija u Atini, postavljen je za glavnog sekretara manastira Hilandara. Od 1911. do kraja Balkanskog rata, bio je mitropolit raško-prizrenski. Docnije, 1920, premešten je za mitropolita obnovljene Pećke eparhije, a potom za mitropolita crnogorsko-primorskog. Za patrijarha srpskog izabran je i rukopoložen 1938. Upokojio se iznenada, maja 1950. u Beogradu, gde je i sahranjen u Sabornoj crkvi.

VIKENTIJE (PRODANOV) 1950-1958. Rođen 1890. u Bačkom Petrovom Selu. Posle gimnazije u Novom Sadu, upisao je Bogosloviju u Sremskim Karlovcima. Kada je Temišvar 1919. pripao Rumuniji, jerođakon Vikentije prelazi u Jugoslaviju, gde je primljen kao podbeležnik Bačke eparhije, što ostaje do 1921. Postaje i protođakon. Do 1932. bio je sekretar Upravnog odbora manastira Karlovačke mitropolije. Za arhiđakona je rukopoložen 1932. kada postaje i glavni sekretar Svetog arhijerejskog sinoda. Za patrijarha srpskog izabran je i rukopoložen 1950. Upokojio se pod zagonetnim okolnostima, neposredno posle zasedanja Svetog arhijerejskog sabora na kojem je odbijen pritisak da se prizna političko-partijskom odlukom osnovana „Makedonska pravoslavna crkva". Sahranjen je u grobnici mitropolita Mihaila u beogradskoj Sabornoj crkvi.

GERMAN (ĐORIĆ) 1958-1990. Hranislav Đorić je rođen 1899. godine u Jošaničkoj banji. Osnovnu školu završio je u Kruševcu, a devetorazrednu Bogosloviju u Sremskim Karlovcima. Pravoslavni bogoslovski fakultet završio je 1942. godine. U Čačku, gde je bio pisar Duhovnog suda i istovremeno predavao veronauku u čačanskoj Gimnaziji, rukopoložen je u čin đakona. Godine 1956. izabran je za episkopa žičkog, a 1952. godine za episkopa budimskog. Patrijarha Vikentija nasledio je 1958. godine. Patrijarh German upokojio se 1991. godine i sahranjen je u hramu Svetog Marka u Beogradu.

PAVLE (STOJČEVIĆ) 1990-2009. Za patrijarha izabran umesto teško obolelog Germana, godine 1990. Hirotonisan u Sabornoj crkvi u Beogradu, a u drevni presto srpskih patrijarha ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji 1994. godine. Patrijarh Pavle, pre zamonašenja Gojko Stojčević, rođen je 1914. u selu Kućanci, kod Donjih Miholjaca, u Slavoniji. Gimnaziju završio u Beogradu, Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Od 1955. do 1957.  je u Atini, na postdiplomskim studijama na onamošnjem Bogoslovskom fakultetu. Kao izbeglica iz NDH, u vreme Drugog svetskog rata, boravio u manastiru Svete trojice u Ovčaru i bio veroučitelj deci izbeglica u Banji Koviljači. Kao episkop raško-prizrenski ustoličen i u prizrenskoj Sabornoj crkvi, u oktobru 1957, kada episkop Pavle započinje veliku obnovu mnogih starih i porušenih hramova, kao i gradnju novih. Bio je omiljen u narodu, a vernici ga smatraju živim svecem.

broj komentara 15 pošalji komentar
(četvrtak, 21. jan 2010, 22:58) - anonymous [neregistrovani]

Sutra...

Sutra je vazan i veliki dan. Uz Boziju pomoc neka izaberu mudrog, smirenog i vladiku dostojanstvenog cina jednog patrijarha. Da nastavi stopama Pavlovim. Ako smem da kazem ja bih licno volela da sledeci patrijarh bude Vladika zicki Hrizostom, nemam nameru nikog da uvredim ali posto sam imala prilike da upoznam tog veoma smirenog i prosvecenog oca, eto to je moja zelja.

(četvrtak, 21. jan 2010, 22:54) - anonymous [neregistrovani]

Господе помагај.

Само да се умеша Свети Дух,а не држава!!Нека буде воља Твоја!!!!

(četvrtak, 21. jan 2010, 22:43) - anonymous [neregistrovani]

novi patrijarh

sutra je radostan dan!

(četvrtak, 21. jan 2010, 22:14) - ljubo [neregistrovani]

Gospode Pomozi

Sverom u boga i nadu da ce nam bog podariti najboljega medu jednakima.

(četvrtak, 21. jan 2010, 21:59) - anonymous [neregistrovani]

novi patrijarh...

mora biti neko ko se nije mnogo eksponirao u javnosti, koji nije ultranacionalista, koji zna da vodi dijalog sa ostalim vjerskim zajednicama, da zna da vodi dijalog sa ostalim sestrinskim pravoslavnim crkvama.

(četvrtak, 21. jan 2010, 20:20) - anonymous [neregistrovani]

Tesko

Bice tesko bez naseg patrijaha pavla,ali se nadam da ce ko god bude izabran slediti put patrijarha Pavla.Braco i sestre molimo se da nam Gospod podari patrijarha koji je spreman da Crkvu predvodi u ovom vremenu!

(četvrtak, 21. jan 2010, 20:16) - anonymous [neregistrovani]

vera

kog izaberu vodice nas i vodice nas dobro,samo svetosavski put je pravi put za spas naseg naroda i resenje mnogih zagonetki danasnjeg vremena

(četvrtak, 21. jan 2010, 19:14) - anonimys [neregistrovani]

Vera prava.. vera Pravoslavna

Nek se Gospod Bog, smiluje na nas, i nek se spusti sutra duh presvetli, nek nam podari cestitog i Bogom odanog Patrijarha kakve smo i do sada imali.. Spasi Gospode i pomiluj nas Srbe gresne..

(četvrtak, 21. jan 2010, 17:34) - anonymous [neregistrovani]

Norge

Pomozi nam boze da izaberemo naj boljega,koji ce nasu svetu crkvu voditi ,u ovim ni malo lakim vremenima,razumno,kako bi mu i bog pomogao!

(četvrtak, 21. jan 2010, 17:25) - Bojan‚ [neregistrovani]

komentar

Pavle je bio najbolji i dobar kao hleb. E takav Patrijarh Srbiji treba