Читај ми!

Protest protiv izgradnje minihidroelektrane na Studenici, pored prirode ugrožen i manastir

Meštani Ušća kod Kraljeva i čitavog studeničkog kraja održali su protest protiv izgradnje prve od planiranih šest minihidroelektrana na reci Studenici. Povod da se drugi put okupe u centru ove rudarske varošice su ogromna razaranja u koritu i priobalju reke posle izvedenih inženjersko-geoloških radova i pripemom terena za izgradnju minihidroelektrane.

Neobeleženo gradilište za prvu minihidrelektranu na Studenici nalazi se pet kilometara od ušća ove reke u Ibar.

Zemljani radovi su završeni a reka je već premošćena improvizovanim mostom od betonskih cevi. Visina brane iznosiće više od 20 metara a akumuacija će biti duga dva kilometara uzvodno od ovog mesta.

Bivši predsednik Mesne zajednice "Ušće" Goran Nikolić kaže da mu se čini da je reč pripremi terena za izgradnju brane. "Ne liči na istražne radove. Oni su u manjem obimu a ovo je početak gradnje brane", dodaje Nikolić.

Minihidroelektrana i akumulacija ugroziće rezervat Biosfere Golija i ceo sliv reke Studenice.

Povećanje vlage u vazduhu i veći broj dana sa maglom razarajuće bi uticali na freske iz 13. veka u Studenici koja je pod zaštitom Uneska, pokazala je studija Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu iz osamdesetih godina prošlog veka.

Ako je tada zaustavljena izgradnja hidrocentrala u studeničkom kraju to mora da se uradi i danas, zahtevaju iz Udruženja građana "Spasimo Studenicu".

"Za sada grupa broji četiri hiljade članova i zaista nam daje neki vetar u leđa - da postoji neki veliki broj ljudi koji podržava Ušćane da istrajemo u borbi", ističe Anica Božić, predsednica Organizacionog odbora udruženja.

Sa protesta u Ušću upućen je zahtev nadležnima da se ponište sve izdate građevinske dozvole za izgradnju minihidrolektrana u Studenici i sliv reke proglasi za zaštićeno područje.

Podneće krivičnu prijavu protiv izvođača radova zbog prekomernog uništavanja prirode.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара