Читај ми!

"Čuvar reda" – takmičenje vojnih policija iz šest zemalja prvi put u Srbiji

Od 30. avgusta do 3. septembra Srbija će prvi put biti domaćin jedne od 34 dicipline Međunarodnih vojnih igara, a koje je osmislila Ruska Federacija. U Kraljevu u takmičenju pod nazivom "Čuvar reda" nadmetaće se timovi vojne policije iz šest zemalja.

Na vojnim poligonima Beranovac i Žiča u četiri faze takmičenja nadmetaće se vojni policajci iz Kazahstana, Irana, Katara, Kipra, Ruske Federacije i Srbije. Posle pojedinačnog i timskog gađanja, čeka ih rešavanje taktičkih zadataka i timska trka na stazi dugoj 12 kilometara, sa 30 prepreka.

"To će biti ne samo provera snage i izdržljivosti nego i test moralne čvrstine, a takmičenje nadgleda sudijska komisija koju čine članice svih zemalja učesnica", kaže pukovnik Nikola Mijatović, glavni sudija discipline Čuvar reda.

Međunarodne vojne igre, održavaju se od 2015. i ove godine u njima učestvuju vojne ekipe iz 42 zemlje. Uz Rusku Federaciju suorganizuje ih još 11 zemalja.

"Ima još igara u, recimo, Alžiru, Kataru, ali, naravno, za nas s obzirom na savezništvo, iskustvo, istoriju, održavanje igara 'Čuvar reda' ovde u Srbiji jeste najvažnije", izjavio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko.

Otvaranje dela igara u Srbiji je u nedelju u 20 časova na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu.

"Pozivamo građane da bodre timove Vojske Srbije, ali zaista želim da vide koliko su vojni policajci obučeni i koliko su ove discipline teške i potrebna je posebna pishofizička sprema da bi završili te zadatke", naveo je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Osim u nadmetanju vojne policije, pripadnici Vojske Srbije takmiče se i u disciplinama "Tenkovski biatlon", "Snajperska granica", "Armija kulture".

U takmičenju "Vojni reli", koje se održava u Kizilu na istoku Rusije, vozači iz Srbije već su došli do jedne srebrne i jedne bronzane medalje.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије