Читај ми!

Šestogodišnja Jovana Štikovac boluje od retke bolesti, za operaciju potrebno 80.000 evra

Šestogodišnja Jovana Štikovac boluje od retke bolesti - potvrđene su joj dve dijagnoze, cerebralna paraliza i Backwith wiedmann sindrom (koji sa sobom nosi povećan rizik od oboljevanja od tumora do desete godine i nesrazmeran razvoj organa). Jovana takođe ima i strabizam, makroglosiju i spazam u donjim ekstremitetima. Lečenje bi trebalo da nastavi u Americi. Troškovi su veliki i potrebna joj je pomoć.

Jovana čeka na ozdravljenje i na svoje prve samostalne korake. Posle lečenja u Srbiji i Rusiji, došlo je vreme za put u Ameriku i operaciju kičme, koja je njena jedina šansa. Kao što to u ovakvim situacijama često biva, problem je novac - 80.000 evra je velika suma koju treba sakupiti do decembra.

"Borimo se na svaki moguć način, osmišljavamo humanitarne akcije, bazare, svirke kako bih mogli da dođemo do potrebne sume", navodi otac Dejan Štikovac.

Iako je ceo život roditelja i mlađe sestre podređen njoj, najviše obaveza, ipak, ima mama, koja svakodnevno vodi Jovanu na fizikalne terapije, časove kod logopeda i defektologa. Zbog toga već nekoliko godina ne radi.

"Jovana ima usporenu motoriku, ima Beckwith-wiedemannov sindrom zbog kojeg ima malo uvećan jezik. Ona hoda sada zahvaljujući svom trudu koji smo uložili u prethodnih šest i po godina. Imala je četiri operacije u Rusiji - popuštanja tetiva jer je Jovana u početku isključivo hodala na prstima, nije mogla da ima balans. Te operacije su dovele do spuštanja peta i onda su usledili intezivni fizikalni tretmani zahvaljujući kojima smo stigli dovde", objašnjava Jovanina majka Marika Štikovac.

U Fondaciji Budi human kažu da je porodica Štikovac u njihovoj evidenciji od 2018. godine i da za sada nema dovoljno novca za odlazak u Ameriku.

"Fondacija kako i sam slogan kaže Jrednaka šansa za sve ne utiče na uspešnost akcije. Mi zaista nemamo neuspešne akcije već više i manje uspešne. Konkretno Jovani je sad primarno da ode na operaciju u SAD. Operacija je neophodna. Nije prikupljeno još ni 20 odsto. Moraju se angažovati roditelji, da se obraćaju pravnim licima, medijima da bi se čulo da ona ima problem", navodi Aleksandra Čubra iz Fondacije Budi human.

Jovana, kao i svaki korisnik Fondacije Budi human ima svoj podkorisnički broj 453, koji se sa svih mreža šalje na 3030. Da podsetimo, potrebno joj je 80.000 evra, a njeni otac i majka sakupili su oko 15.000.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се