Читај ми!

Dečak srpske nacionalnosti napadnut u centru Kosovske Kamenice

Dvanaestogodišnji dečak srpske nacionalnosti M. S. napadnut je oko 14 sati u centru Kosovske Kamenice, saopštila je Kancelarija za KiM.

Dečaka je, bez ikakvog povoda, napala grupa starijih Albanaca i nanela mu povrede po licu, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je dečak, učenik petog razreda Osnovne škole "Desanka Maksimović", primljen u bolnicu u Kosovskoj Kamenici, kao i da je osim fizičkih povreda pretrpeo ogroman stres.

"Prema rečima njegovog oca, sa kojim sam razgovarao, dečak je išao u prodavnicu što čini svakoga dana, međutim po povratku ga je napala grupa huligana i vređala ga na albanskom jeziku. Kancelarija za KiM pružiće svu raspoloživu pomoć porodici povređenog dečaka i obezbediti najbolju moguću negu", ističe u saopštenju direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković naglašava da je dečak "napadnut samo zato što nosi srpsko ime i prezime i govori srpskim jezikom", da je on "žrtva obesti ekstremista koji gaje otvorenu mržnju prema svemu srpskom i žele etnički čisto Kosovo i Metohiju", kao i da "za takvo ponašanje dobijaju otvorenu podršku Prištine koja politikom nekažnjavanja idu na ruku izgrednicima".

"Njegove povrede i stres koji je doživeo sramota su pre svega međunarodne zajednice za koju ne postoje srpske suze i muka koju naši sunarodnici svakoga dana doživljavaju deklarišu se kao uzgredni incidenti. Neka pitaju M. S. ili njegove drugare i roditelje kako se posle ovog napada osećaju?", dodaje se u saopštenju.

Petković navodi da "nažalost, antisrpsko raspoloženje i uzavrela retorika koju svakoga dana slušamo iz Prištine generiše i stimuliše ovakve napade prema Srbima".

"Zbog toga još jednom tražimo i ovim putem, a zatražićemo i zvanično da se poveća bezbednost u srpskim sredinama na prostoru Kosova i Metohije, a da međunarodne organizacije na KiM izvrše snažan pritisak na vlasti u Prištini da prekinu sa politikom nekažnjavanja i najoštrije sankcionišu počinioce", zaključuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Rakić: Napad na decu je udarac tamo gde najviše boli 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić reagovao je povodom napada na dečaka da je to "sramni i podmukli udarac" na naš opstanak i ostanak na ovim prostorima, jer su, kaže, napadi na decu, poput ovog današnjeg, udarci tamo gde najviše boli.

"Svi relevantni faktori na Kosovu moraju biti svesni činjenice da su ovakvi napadi kap koja preliva čašu i da sem straha od napada na Srbe postoji još veći strah od ćutnje institucija na Kosovu koje treba da brinu o bezbednosti svih građana, a zatvaranje očiju pred ovakvim problemima ohrabruje one koji incidente čine, da nastave u svojoj očiglednoj nameri zastrašivanja Srba", poručio je Rakić.

Zahteva od nadležnih da reaguju odmah jer će, ističe, rakcija biti uzaludna ako neko bude stradao.

"Srbi imaju pravo da mirno žive na svojim imanjima i to im pravo niko ne može osporiti. Žalosno je da se u svakodnevici našeg naroda kao uobičajeno postavlja pitanje šta nas sledeće strašnije od fizičkog napada očekuje", naveo je predsednik Srpske liste.

Naglasio je da glas protiv ovog ali i svih prethodnih napada moraju podići i međunarodne institucije i organizacije.

"Vremena za čekanje je sve manje, a srpskom narodu je dozlogrdilo da svi napadi na decu, ljude, imovinu naših građana ostaju bez kažnjavanja odgovornih. Strašno je, poštovani predstavnici međunarodne zajednice, da deca, poput Mihajla u 21. veku žive u strahu od novog dana, umesto da mu se raduju i maštajući grade planove o boljoj budućnosti svih nas", zaključio je Rakić.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво