Čitaj mi!

Kod Šmitovih iz Pančeva kupina je i obnovljiva energija

Porodica Šmit iz Pančeva već dvadeset godina uzgaja kupine i od njih pravi kvalitetno vino i druge proizvode. Uprkos suši, godina je rodna a berba je pri kraju.

Članovi porodice Šmit iz Pančeva ovih dana završavaju berbu kupina, a godišnje dobijaju više hiljada kilograma sa 40 ari placa.

I Lajoš i Ružica su zaposleni u firmama, pa skoro sve slobodno vreme provode radeći u voćnjaku, a posla ima dosta i gotove sve se radi ručno.

"Od samog orezivanja, povezivanja kupina, sečenja lastara, kopanja, košenja trave, non-stop, cele godine", kaže Ružica Šmit.

Ove godine zadovoljni su rodom i uglavnom prodaju kupinu na pijaci, jer je cena mnogo bolja nego prethodnih sezona. A sve što ostane pretvaraju u vino.

"Mi od vina imamo i ono što padne, prezri, ili posle kiše kad to pređe u drugu kategoriju, onda pravimo i rakiju, ne baca se ništa. Čak smo i od kupina koje odsečemo počeli da pravimo snopove i sa tim ložimo, tako da je to jedan vid obnovljive energije i dosta drva uštedimo", objašnjava Lajoš Šmit.

Vina koja Šmitovi prave redovno osvajaju nagrade na takmičenjima, a prave ih i od maline i vinogradarske breskve. U poslovima im pomaže sin Tibor, koji je uglavnom zadužen za plasman proizvoda.

"Na kraju sve ostaje na nama mladima. Naravno da postoje planovi, samo treba da se iskustvo i entuzijazam pomire. Verovatno će u nekoj bližoj budućnosti doći do toga da se pored postojećih proizvoda naprave novi", ispričao je Tibor Šmit.

Veliki broj zlatnih medalja govori da je kvalitet odličan, samo je potrebno povećati proizvodnju, kako bi mogli da zadovolje potrebe tržišta.