Читај ми!

Matić: Vraćaju se strani turisti u Srbiju, devizni priliv veći za 33 odsto

Od oktobra do kraja marta, Srbija će, sa još gotovo 200 zemalja, učestvovati na svetskoj izložbi Ekspo 2020 u Dubaiju. Pod sloganom "Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost", svetu bi trebalo da se predstavi više stotina privrednika, IT stručnjaka i inženjera, a kroz srpski Paviljon zainteresovani će moći da prošetaju i virtuelno. Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže za RTS da Paviljon Srbije predstavlja spoj naše vinčanske kulture i tradicije iz koje crpimo snagu i inspiraciju za sve novo što čini savremen život. Ističe da se u Srbiju vraćaju i strani turisti i da je devizni priliv od turizma veći za 33 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Tatjana Matić je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da je svaka svetska izložba pogled u budućnost, kako je bilo od prve.

"Srbija ima tradiciju dugu 136 godina učestvovanja na svetskim izložbama. Nikola Tesla, Kip slobode, Ajfelov toranj, telefon, pokretne stepenice sve su to dostignuća koja su tamo prikazana", navela je Matićeva.

Napominje da je veliki značaj učešća Srbije na ovoj izložbi.

"Prvi paviljon koji smo imali bio je 125 metara kvadratnih, imali smo 320 srpskih izlagača, u vreme kraljevine Srbije je osvojeno 157 nagrada. Naš talenat i sposobnost da stvaramo vizije i da ih implementiramo čini mi se da nas nije napustila. Ekspo koji počinje 1. oktobra biće pre svega u svrhu promocije srpske poslovne zajednice", navodi Matićeva.

Besplatni čarter letovi za zainteresovane privrednike

To će, naglašava, biti najspektakularnija izložba do sada. Planira se učestvovanje 25 miliona ulesnika, posetilaca i virutelno i fizički.

"Ujedinjeni Arapski Emirati, posebno Dubai uložili su ogromna sredstva i to zaista izgleda futuristički. Kada je u pitanju Srbija, naš paviljon ima 2.000 metara kvadratnih. On predstavlja jednu futurističku kapsulu i spoj naše vinčanske kulture i tradicije iz koje crpimo snagu i inspiraciju za sve novo što čini savremen život. Želimo da pokažemo kako tradicija treba da nas nauči kako se tehnologija koristi za dobrobit civilizacije i za stvaranje sveta koji je tehnološki napreda, ekološki održiv, ali po meri čoveka", ističe Matićeva.

Ističe da Privredna komora Srbije i predstavnici u Dubaiju organizuju sve zainteresovane privrednike koji će izlagati.

"Imaćemo besplatne čarter letove za sve zainteresovane privrednike. Imaćemo IT kompanije, gejmerska industrija, ali želimo i da pokažemo zašto smo prvi u Evropi kada govorimo o direktnim investicijama, kako smo to uspeli, kada je u pitanju elektronska uprava i uspešna imunizacija stanovništva. Imamo puno razloga čime se ponosimo. UEA predstavljaju vrata ka bliskom Istoku i zemljama severne Afrike", kazala je Matićeva.

Povratak stranih turista 

Navodi da se u Srbiju vraćaju i strani turisti.

"Imamo skok deviznog priliva od turizma veći za 33 odsto u odnosu na prošlu godinu. U ovom trenutku to je nekih 650 miliona evra. Imamo preko četiri miliona i 600 hiljada noćenja. Dolazak stranih turista je porastao za 280 odsto u odnosu na prethodna dva meseca", dodaje Matićeva.

Sada je turistička sezona na 50 odsto u odnosu na 2019. i očekuje, ako se nastavi, da će statistika biti samo još bolja.

"Imali smo sjajnu letnju turističku sezonu. Januar, februar i mart bili su kritični kada je reč o kovidu. Tradicionalno imamo dobru sezonu u septembru i decembru. U zavisnosti od kovid situacije možemo dostići i 70 odsto od rekordne godine. Da se vratimo u 2019. trebaće nam još godinu dana", kaže Matićeva.

Podeljeno je 150.000 turističkihi vaučera.

"Mi smo uspeli i da obezbedimo dodatnih 250 miliona dinara, u odnosu na 500 miliona koliko je bilo predviđeno budžetom. Tih 150.000 vaučera je jako podstaklo domaće turiste da posećuju naše destinacije. Primetan je porast i domaćih turista za nekih 45 odsto. To su sve podaci koji ohrabruju i dobra stvar u kovid situaciji je da su domaći turisti otkrili Srbiju kao turističku destinaciju", zaključila je Matićeva.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво