Читај ми!

Očekuje li se u Srbiji pojačan priliv migranata zbog aktuelne situacije u Kabulu

Srbija je na migrantskoj ruti i kroz našu zemlju su prošle stotine hiljada izbeglica. Trenutno je u prihvatnim centrima i centrima za azil oko 4.000 migranata. Centri za prihvat nalaze se u Bujanovcu, Preševu i Bosilegradu, a u Vranju se objekat renovira i tu će biti Centar za azil. Koordinator za jug Komesarijata za izbeglice i migracije Slobodan Savović kaže za RTS da još ne očekuju pojačan priliv migranata zbog situacije u Kabulu.

U Bujanovcu je centar trenutno u stanju mirovanja, a u Preševu i Bosilegradu je oko 450 migranata, više od polovine su Avganistanci.

Koordinator za jug Komesarijata za izbeglice i migracije Slobodan Savović kaže za RTS da još ne očekuju pojačan priliv migranata zbog aktuelne situacije u Kabulu.

"Za sada još ne očekujemo, jer mislimo da je suviše rano. Pratimo situaciju na terenu i bićemo spremni za svaku mogućnost", kaže Savović.

Na pitanje koliko migrantima treba vremena da iz Avganistana stignu do Srbije, Savović navodi da im je potrebno "sigurno par meseci", jer u našu zemlju dolaze oni koji su u lošijoj materijalnoj situaciji.

Ističe da je do sada 30 odsto migranata u Srbiji bilo upravo iz Avganistana.

"Što je, na milion i po koliko je po nekim procenama prošlo kroz Srbiju, ozbiljan broj", dodaje Savović.

Ukoliko dođe do većeg priliva migranata ističe da su spremni za prijem. 

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво